Економіка Польщі та процес централізації

Більшість українців вважають, що Польща - це дуже розвинена держава зі стабільною економікою. І така думка в якійсь мірі правдива, адже якщо звернути увагу на статистичні дані, можна побачити, що польський ВВП перевищує український в 4 рази. Аналогічні показники можна вивести при порівнянні зарплат і пенсій населення. Якщо ще кілька років тому в Україні ціни були нижче, ніж у Польщі, то зараз вони зрівнялися або навіть у Польщі вони дешевші, в той час як зарплати в Україні так і не підняли. Польща також без проблем пройшла економічну кризу чого не можна сказати про нашу державу, де у важкі часи панувала рецесія.



Що ж до молоді, то випускникам легше всього розвиватися теж у столиці. У Варшаві може знайти роботу навіть випускник факультету журналістики, тоді як випускники Кракова максимум можуть розраховувати на роботу в Макдональдсі. Найбільше грошей заробляють молоді люди з такими спеціальностями: стоматологи (удаление зубов под наркозом або лікування зубів), бухгалтери (якщо у них є міжнародний сертифікат), інженери вузьких спеціальностей і програмісти.

Однак, незважаючи на всі позитивні сторони в Польщі проблем теж чимало. Особливо хочеться відзначити високе безробіття серед молодих людей, погані демографічні показники і велику заборгованість. У країні терміново потрібно проводити реформи, однак населення не дозволяє зробити які-небудь кардинальні зміни.

Багато проблем Польщі пов'язані з диспропорціями між столицею та іншими областями. Країна фактично пішла шляхом централізації, як це було за часів Радянського союзу. Процес централізації на даний момент вирішити не виходить через брак грошей і дефіциту бюджету. Місцеве управління отримує завдання, на виконання яких зовсім не вистачає ресурсів. Гроші з центрального бюджету вкладаються в розвиток метрополітену, аеропортів, нових вокзалів, тоді як у інших областей коштів на такий розвиток просто не вистачає.

У Польщі також, як і раніше, не вдається відділити бізнес від політики. Влада хоче бути ближче до ділового центру, тому всі офіси великих компаній розміщуються у Варшаві. Зовсім по-іншому йде справа в Німеччині. У цій країні далеко не всі важливі компанії та установи для розвитку бізнесу перебувають у Берліні, а й у Мюнхені, Гамбурзі та Франкфурті.

У Польщі присутня та ж проблема, що і в Україні - дуже багато випускників. Найважче приходиться випускникам приватних вузів, оскільки таке вищу освіту в Польщі цінують найменше.