Оптимальні системи удосконалення державних закупівель

В будь-якій країні тендерні торги є методом реалізації товарів та послуг підприємствам та організаціям. З однієї сторони, тендери гарантують замовникам оптимальні, а часто і максимально вигідні умови придбання товарів та послуг.
Якщо коротко, то процедура тендерної торгівлі виглядає наступним чином: через засоби масової інформації замовник подає оголошення про тендер. Після цього для учасників передається документація, яка пов'язано із умовами проекту. На цьому підготовчому етапі учасники мають змогу звернутися до організатора за роз'ясненнями, проте ці уточнення повинні відбутися за 7 днів до початку тендеру.


Закон про тендерні закупівлідозволяє не надавати оголошення про організацію тендерів, якщо кількість учасників є обмеженою. В цьому випадку робиться запит на цінові котирування, або виконується закупівля товарів в одного постачальникаа.
В цьому випадку до тендера допускаються лише ті учасники, які мають запрошення від замовника. За результатами тендеру задоволеними залишаються дві сторони: з одного боку замовник отримує найкращу пропозицію на ринку, а з другого виконавець отримає нагоду заробити та впевнено вести свою діяльність на наступні періоди.