Як підготуватися до ЗНО

До Зовнішнього незалежного оцінювання залишилося трохи менше місяця. Навіть ті учні, котрі його досі ігнорували, засіли за підручники, адже основні тести розпочнуться вже 3 червня. Як відзначають експерти, складність ЗНО полягає в тому, що тут використані нестандартні рішення з підручників, тому випускникові слід проявити певну кмітливість, при рішенні завдань.

Як зазначають педагоги, найважливішими предметами серед майбутніх абітурієнтів є українська мова і література, математика, історія України і англійська мова. Основна їх рекомендація полягає в тому, що слід попередньо спробувати свої сили в минулорічних тестах. Крім того, що вони дадуть уявлення про саму складність завдань, учень також може приблизно визначити час, який йому потрібний на його вирішення.

На сайті «Освітньої скарбниці» можна знайти твори, методичні вказівки і конспекти зі всіх шкільних предметів і для всіх одинадцяти класів, починаючи з першого. Тож пошук необхідної інформації дозволяється вести як по класам, так і по самих предметах. Структура веб-сторінки це передбачає. На панелі головного меню треба вибрати, наприклад, конкретний клас, який цікавить відвідувача, або в правій колонці – необхідний предмет. Це може бути і економіка, і трудове навчання. Тут же внизу колонки можна знайти описи творів і біографій українських і російських класиків, ознайомитися з коротким змістом пропонованого матеріалу.

Але повернімося все ж до ЗНО. Фахівці радять почати підготовку до нього з повторення аж з п’ятого або сьомого класу. Згадати про теорію зовсім не пошкодить, оскільки це дозволить повернутися до базових знань і нагадати собі всю структуру предмета. Тоді вже варто тренуватися на конкретних прикладах. Досвідчені педагоги стверджують, що такий підхід найкращий. При підготовці до математики важливо також освіжити в пам’яті всі формули. Їх краще всього просто завчити. Для цього достатньо всього кілька днів, бажано – за п’ять до іспиту.

Педагоги, які мають досвід підготовки учнів до ЗНО, вважають, що тести розраховані не на загальній рівень знань, а на додаткові відомості, які учень не може отримати тільки з підручників.

Взагалі, якого предмету не стосувалося би оцінювання, найкраще, стверджують спеціалісти, готуватися за принципом «теорія-практика», тобто після вивчення матеріалу з підручника, тут же застосовувати набуті знання. Це дозволить не тільки закріпити їх, а й використовувати їх у повсякденному житті, і не лише на тестах.