Планування на аграрному підприємстві (2004)

11.5. Планування взаємовідносин підприємства з особистими господарствами населення

За останнє десятиріччя місце і значення особистих господарств населення в сільському господарстві України істотно змінилось. Якщо раніше ці господарства відігравали велику роль у самозабезпеченні сільського населення продуктами харчування, збільшенні його доходів, скороченні плинності робочої сили і закріпленні кадрів на селі, то тепер вони виробляють більше половини валової продукції сільського господарства (табл. 11.2). Зростає їхня частка в товарній продукції сільського господарства. Відбуваються також значні переміщення ресурсів (земельних, трудових, поголів’я худоби і птиці, технічних засобів) із господарств суспільного сектору в особисті господарства населення (табл. 11.3).



110.GIF">

Особисті господарства населення є важливою складовою частиною сільського господарства України і функціонують у безпосередньому зв’язку з господарствами суспільного сектору. Планування їх взаємовідносин здійснюється як у перспективних, так і в поточних планах за такими напрямами:

участь сільськогосподарських підприємств у будівництві, реконструкції та ремонті індивідуальних житлових будинків з надвірними спорудами, у забезпеченні індивідуальних забудовників будівельними матеріалами й оплаті частини їх вартості. В останні роки через економічну кризу ця участь значно зменшилась. Якщо раніше, наприклад, КСП «Росія» Калинівського району Вінницької області будувало членам господарства безкоштовно житлові будинки (коробки, дахи), а власник виконував внутрішні роботи самостійно, то тепер КСП видає 50% вартості будівельних матеріалів, а 50% — через товарний кредит на 8—10 років і оплачує роботу будівельників. В обох випадках умовою контракту передбачається, що забудовник відпрацює в господарстві не менше 10 років;

сприяння розвиткові рослинництва і тваринництва в особистих господарствах населення: продають населенню молодняк худоби і птиці, корми, добрива, інсектициди, паливо, надають пасовища і послуги з перевезення вантажів, обробітку ґрунту, збирання врожаю, здійснюють агротехнічне і ветеринарне обслуговування, закуповують у населення сільськогосподарську продукцію;

кооперування виробництва, зокрема вирощування худоби і птиці за договорами з сільськогосподарським підприємством;

залучення техніки господарств населення на умовах трудового договору для виконання в оптимальні строки польових робіт у господарствах суспільного сектору.

Так, згідно з планом економічного і соціального розвитку КСП «Україна» в 1999 р. передбачає з урахуванням попиту попередніх років продати населенню 100 племінних теличок і нетелів та 180 поросят. Для забезпечення худоби населення кормами планують виділити 291 га пасовищ та сіножатей, 10% урожаю кормових коренеплодів, сіна. Крім того, у рахунок оплати праці передбачається продавати зерно, солому та іншу продукцію. Одночасно господарство передбачає продати молочним заводам 3 тис. ц молока, закупленого в населення.

КСП «Україна» планує також надання на пільгових умовах транспортних послуг населенню на вивезенні добрив, палива, будівельних матеріалів і перевезенні сільськогосподарської продукції, оранці ґрунту, підгортанні картоплі, обмолоті зернових, переробці продукції тощо.