Планування на аграрному підприємстві (2004)

12.7. Використання ПЕОМ у процесі планування витрат і собівартості продукції

При плануванні витрат, як і взагалі в економічній роботі, дуже багато технічної, рутинної роботи, пов’язаної з виконанням одноманітних математичних дій. Так, маючи підготовлені нормативи витрат у розрахунку на 1 га кожної сільськогосподарської культури (табл. 12.1), плановик господарства для визначення планових витрат і собівартості продукції змушений здійснювати тисячі одноманітних обчислювальних операцій. Ця робота значно полегшується і прискорюється з використанням ПЕОМ. До того ж точність розрахунків гарантується. Вивільнений від рутинної роботи час плановик ефективніше використає для аналізу одержаних даних і прийняття управлінських рішень.

У табл. 12.7 наведено алгоритм розрахунку витрат і собівартості продукції рослинництва, що побудований відповідно до Типового положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств [82].



Результати розрахунку на ПЕОМ витрат і собівартості продукції рослинництва в КСП-агрофірмі «Перемога» Кагарлицього району Київської області на 1999 рік наведено в табл. 12.8, яка відповідає формі 1 «Робочого зошита економіста зі складання плану економічного і соціального розвитку сільськогосподарського підприємства». З метою скорочення місця викладу матеріалу графи 7—15 табл. 12.1 «Нормативи витрат в розрахунку на 1 га сільськогосподарських культур» вилучено.