Міжнародний ринок грошей і капіталів

Висновки

Процес формування світового ринку золота почався в кінці 19 сторіччя і його основним центром вважався Лондон, а сам ринок повністю контролювався Банком Англії.

Після Першої світової війни до торгівлі золотом підключилися декілька приватних компаній, а після Другої світової війни виникають місцеві ринки золота (Гонконг, Бангкок, Макао та інші).

У зв’язку зі зростанням світових цін на золото для їх утримання на певному рівні було створено “Золотий пул”, однак світову місію він не виконав і ціна на золото продовжувала зростати. В результаті сформувався “двоярусний” ринок золота. На першому центральні банки з офіційною ціною золота, на другому – комерційні банки та інші фінансові установи з ринковою ціною. Тобто фактично золото було поставлено в один ряд з іншими товарами, що юридично було оформлено Ямайською угодою 1976 року. Золото перестало виконувати функцію світових грошей.

Сучасний світовий ринок золота включає ринки Лондона, Цюріха, Франкфурта-на-Майні, Брюсселя, Гонконгу, Сінгапура, Токіо, Макао, Дубаю, Бейрута, Нью-Йорка, Торонто, Монтевідео, Буенос-Айреса, Каракаса, Сант-Яго.

Учасниками ринку золота є видобувні компанії, асоціації виробників, афінажні підприємства, комерційні й інвестиційні банки, дилерські компанії, центральні банки, інвестори, ювелірні підприємства, електронне виробництво та інші.

Торгівля золотом здійснюється тільки в регламентованій стандартній формі.

Активну участь у торгівлі золотом беруть МВФ та інші міжнародні фінансові організації.

Ринок золота в Україні знаходиться в стадії формування.