Міжнародний ринок грошей і капіталів

Висновки

При проведенні зовнішньоекономічних операцій учасники тих чи інших форм валютно-фінансових і кредитних відносин ризикують понести збитки під дією різноманітних чинників. Для уникнення цього застосовують різні види страхування, які забезпечують захист інтересів учасників цих відносин.

В умовах значних коливань валютних курсів для захисту від можливих витрат застосовують валютні застереження, які належать до так званого нестрахового захисту, оскільки не передбачають розміщення цього ризику на страхування у страхових компаніях. Суть цих застережень полягає у встановленні в контракті валюти ціни і валюти платежу. Крім того використовують валютні застереження й форвардні операції.

Страхуванням іноземних інвестицій займається Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (МАГІ). А саме – наданням гарантій інвесторам проти ризиків, пов’язаних з переказом валюти, експропріацією, війною, громадянськими заворушеннями та порушенням умов контракту урядом країни, в яку був вкладений капітал.

Страхування зовнішньоекономічних зв’язків здійснюється за посередництвом проведення різних міжнародних страхових операцій, які здійснюють такі міжнародні страхові інститути: асоціації, бюро, об’єднання, товариства, комітети, союзи, федерації.