Міжнародні розрахунки та валютні операції (2002)

15.3.9. Метод зближення/розходження показника середнього руху курсу (MACD)

Показник середнього руху курсу визначає тренд, згладжуючи денні коливання цін. Метод зближення/розходження показника середнього руху цін, або MACD (Moving Average Convergence-Divergence) (рис. 15.20), складається не з одного, а з трьох експоненціальних МА. На графіку індикатор має вигляд перехрещення двох ліній: «швидкої» лінії MACD та «повільної» сигнальної лінії MACD. Найнадійніші сигнали виникають, коли повільна лінія перетинає швидку.

Перехрещення ліній MACD показує на баланс сил між «биками» та «ведмедями». Швидка лінія MACD відображає консенсус ринку за короткий період. Повільна сигнальна лінія відображає консенсус за довший період.

Коли швидка лінія MACD піднімається над короткою сигнальною лінією — «бики» домінують на ринку, і тоді краще купувати. Якщо швидка лінія проходить під повільною — «ведмеді» домінують на ринку і краще продавати.

Коли повільна лінія MACD перетинає довгу й опиняється вище від неї — надходить сигнал до купівлі.

Коли повільна лінія MACD перетинає довгу й опиняється нижче від неї — сигнал до продажу.

Сигнал на купівлю виникає при розходженні «биків», після якого повільна лінія перетинає довгу й опиняється вище від неї, з подальшим перехрещенням обома лініями нульового рівня.

Сигнал на продаж виникає при діаметрально протилежних обставинах.