Економічний ризик: ігрові моделі (2002)

4.7.6.5. Модифікований принцип квазірівності

Якщо СПР віддає перевагу принципу рівності щодо локальних критеріїв якості стратегій, то для вибору оптимальної стратегії можна скористатися модифікованим принципом квазірівності. Його сутність розкриває п’ятикроковий алгоритм.

Крок1.Серед стратегій відшукуються такі, що задовольняють принцип рівності локальних критеріїв. Якщо хоч одну таку стратегію знайдено, то вона оптимальна для СПР.

Якщо ж така стратегія відсутня (а це має місце у більшості випадків), то переходимо до виконання кроку2.



Крок5.Якщо оптимальними виявляться кілька стратегій, то перевага віддається тій, що має вищий пріоритет, який визначається згідно з правилом: кращій стратегії відповідає більше (з урахуванням знака) відхилення від опорної гіперплощини (вважається, що E = (E H)+).

Нехай СПР, окрім вибору принципу квазірівності, вносить у процес вибору оптимальної стратегії суб’єктивізм також завдяки вибору рівня допустимого відхилення значень цільових функцій:



Приклад4.4. Виходячи з умови прикладу 4.1 і вважаючи, що для СПР обидва локальні критерії мають однаковий пріоритет: а)побудувати лінію, що апроксимує область компромісів для вектора локальних критеріїв; б) вибрати оптимальну стратегію згідно з принципом рівномірності; в) вибрати оптимальну стратегію згідно з принципом максимального відхилення.

Розв’язання. Скористаємося результатами прикладу 4.1 і запишемо нормалізовані вектори локальних критеріїв якості стратегій: