Економічний ризик: ігрові моделі (2002)

4.7.9. Ієрархічна модель прийняття багатокритеріальних рішень у полі кількох інформаційних ситуацій

В основу ієрархічної моделі прийняття багатокритеріальних (одноцільових) рішень у полі кількох інформаційних ситуацій покладено принцип гнучкого врахування пріоритету як локальних критеріїв якості стратегій СПР, так й інформаційних ситуацій.

Зазначимо, що необхідність прийняття рішень, які є компромісними щодо кількох інформаційних ситуацій, виникає під час аналізу, наприклад, ситуації виходу на новий ринок з продукцією, що вже реалізовувалася на інших ринках, або ситуації, коли конкурентний тиск на певну продукцію протягом фіксованого проміжку часу може або проявитися, або ні.

У такому випадку доцільно використовувати ієрархічну модель, структуру якої наведено на рис. 4.6.





Слід зауважити, що на базі ієрархічної моделі прийняття багатокритеріальних рішень у полі кількох інформаційних ситуацій можна сконструювати критерій Ходжеса—Лемана [32], а також низку інших критеріїв прийняття рішень.

Приклад 4.7. Виходячи з умови прикладу 4.6 необхідно знайти рішення, яке є компромісним щодо інформаційних ситуацій I1 та I5, на основі: а)функціонала оцінювання F1; б) функціонала оцінювання F2.

У виборі компромісних рішень необхідно врахувати, що пріоритет інформаційних ситуацій визначається вектором вагових коефіцієнтів U I = (0,42; 0,58), де u1 I = 0,42 ― ваговий коефіцієнт пріоритету для I1, u5 I = 0,58 ― для I5.

Розв’язання. Для визначення компромісних рішень скористаємося принципом гнучкого врахування як локальних критеріїв якості проектів, так й інформаційних ситуацій. Для цього скористаємося ієрархічною моделлю, структуру якої наведено на рис. 4.6 (їй відповідають блоки ZD1 і ZF2 структури розгорнутої ієрархічної моделі, наведеної на рис. 5.2).