Менеджмент виробничих витрат у сільському господарстві (1998)

9.3.1. Оперативне регулювання витрат у рослинництві

Оперативне регулювання виробничих витрат у рослинництві й тваринництві розглянемо на прикладі пакетів прикладних програм, зроблених спеціалістами Інституту аграрної економіки УААН. Пакети являють собою комплекс засобів розв’язання розрахункових або логічних задач, що вміщує програми машинної обробки інформації, засоби звертання до програм, вхідних і вихідних даних. Зміст і призначення пакета прикладних програм повністю розкривається у вихідних машинограмах. Перша з них  розрахунок договірної реалізаційної ціни на продукцію рослинництва (табл. 9.7).



Результати узагальнюючих розрахунків витрат та собівартості продукції отримують у формі, поданій у табл. 9.8. У перших десяти рядках наводиться виробнича програма, що є основою для розрахунку виробничих витрат. Наступні рядки передають детальний склад витрат. Тут немає інформації про кількість побічної та супутньої продукції, оскільки ця продукція з відповідним комплексом робіт розглядається як окремий об’єкт визначення витрат і собівартості.





Розрахунки за формою, наведеною в табл. 9.8, можуть деталізуватися за підрозділами господарства. Ураховуючи високу питому вагу технологічних матеріалів у загальній сумі витрат, передбачають можливість одержання їх списку за видами, кількістю та вартістю. Це такі технологічні матеріали, як насіння (озимих, ярових зернових, кукурудзи, проса, гречки, гороху, вики, люпину, бобів, цукрових буряків, соняшнику, сої, озимого ріпаку, картоплі, капусти за сортами, огірків, томатів, столових буряків, моркви, цибулі, кабачків, щавлю, редису, кормових буряків, багаторічних трав тощо), азотні добрива (аміачна селітра, сульфат амонію, карбамід, аміачна вода, хлористий амоній, нітрофоска, нітроамофос, амофос), фосфорні добрива (суперфосфат простий гранульований, суперфосфат подвійний, суперфосфат простий у порошку, фосфат-шлак, фосфоритне борошно, нітрофос, амофос із фосфоритів, діамофос), калійні добрива (хлористий калій, калійна сіль, сульфат калію, калімагнезія, сілвініт мелений, каїніт, нітроамофоска), органічні добрива (гній, гноївка торф, компост, торфокомпост), гербіциди (агріток, бетанал, ерадикан, лассо, раудан, тарга), отрутохімікати (аліфур, байтан, роділан, ТМТД, карбофос, децис, базудин, полікарбоцин, фьюрі), допоміжні матеріали, пальне для обслуговування основних засобів, плівка, вода для зрошування тощо.

На основі розрахованої виробничої собівартості визначають ціни, рівень і норму рентабельності реалізації продукції рослинництва на внутрішньому і зовнішньому ринках. У табл. 9.9 наведено форму цієї вихідної інформації.

Подібні розрахунки можуть виконуватися за допомогою спеціально розроблених комп’ютерних програм на базі табличних процесорів.