Інноваційний менеджмент (2004)

3.3. Вибір пріоритетних напрямів досліджень і розробок

Вибір пріоритетних напрямів досліджень і розробок відіграє важливу роль у державній науково-технічної політики. Пріоритетні напрямки досліджень і розробок реалізуються у вигляді великих міжгалузевих проектів зі створення, освоєння і розповсюдженню технологій, що сприяють кардинальних змін в технологічному базисі економіки, а також з розвитку фундаментальних досліджень, науково-технічного забезпечення соціальних програм, програм міжнародного співробітництва.

Конкретні пріоритетні напрями розвитку науки і техніки деталізуються в переліку критичних технологій. Ці технології носять міжгалузевий характер і мають істотне значення для розвитку багатьох галузей науки і техніки. При відборі критичних технологій враховують їх вплив на конкурентоспроможність продукції і послуг, якість життя, покращення екологічної ситуації і т.п. Пріоритетні напрями розвитку науки і техніки, перелік критичних технологій федерального рівня затверджуються Урядовою комісією з науково-технічної політики.

Пріоритетними напрямками розвитку науки і техніки в Росії є інформаційні технології та електроніка, виробничі технології (лазерні, робототехніка, гнучкі виробничі системи тощо); нові матеріали і хімічні продукти, технології живих систем (наприклад, біотехнології), транспорт, паливо та енергетика; екологія і раціональне природокористування. У рамках цих напрямів виділено 77 критичних технологій.

Розробка перерахованих напрямків ведеться в рамках державних науково-технічних програм, програм державних наукових центрів, найважливіших народно-господарських програм і проектів, міжнародних та регіональних програм і проектів.

Фінансування робіт з розвитку досліджень у галузі фізики високих енергій, ядерної фізики, керованого термоядерного синтезу, високотемпературної надпровідності,

космосу, Світового океану, генетики здійснюється цільовим призначенням Міністерством промисловості, науки і технологій РФ. Можна також виділити програми створення технологій, машин і виробництв майбутнього, перспективних інформаційних технологій, розробку новітніх методів біоінженерії. Крім того, державні науково-технічні програми передбачають створення нових лікарських засобів; розвиток медицини та охорони здоров'я; вирішення соціальних проблем.

Діючі державні науково-технічні програми подаються для затвердження в Уряд РФ у вигляді самостійної програми федерального рівня; підпрограм у складі федеральної науково-технічної програми, сформованої на базі декількох державних науково-технічних програм; підпрограм у складі федеральної цільової програми.

Особливим об'єктом науки федерального значення є Державний науковий центр. Статус Державного наукового центру присвоюється постановою Уряду РФ науковим організаціям, підприємствам, вищим навчальним закладам, що мають унікальну дослідно-експериментальне обладнання та висококваліфіковані кадри, у випадку якщо результати їх наукових досліджень отримають міжнародне визнання. Такі організації користуються особливою підтримкою. Відзначимо, що присвоєння організації статусу Державного наукового центру не означає зміни її організаційно-правової форми.

Державні наукові центри звільняються від сплати податку на додану вартість при придбанні матеріалів, обладнання, покупних виробів, послуг сторонніх організацій, необхідних для виконання програм, що фінансуються з коштів федерального бюджету; імпортних митних зборів та ін

У Росії існує понад 60 Державних наукових центрів.

Державна науково-технічна програма являє собою комплекс взаємопов'язаних по ресурсах, термінах і виконавцям заходів, що забезпечують ефективне вирішення найважливіших науково-технічних проблем розвитку науки і техніки.

Програми відбираються з урахуванням соціально-економічних пріоритетів, прогнозів, цілей структурної політики, міжнародних зобов'язань.

У Росії діє понад 40 державних науково-технічних програм. Серед них можна виділити як особливо важливі створення високоефективних процесів виробництва для агропромислового комплексу; екологічно чистих і ресурсозберігаючих технологій в енергетиці, хімії, металургії; нових матеріалів, технологій і устаткування для будівництва і транспорту. Ряд великих проектів за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки фінансується цільовим призначенням Міністерством промисловості, науки і технологій РФ з коштів федерального бюджету.

Одним із видів цільових програм, що затверджуються Урядом РФ, є федеральна науково-технічна програма.

Федеральна науково-технічна програма містить зав'язаний по ресурсах, виконавцям і термінів виконання комплекс наукових досліджень і розробок, а також заходів по їх здійсненню.

Цілі федеральних науково-технічних програм полягають в отриманні нових знань в галузі фундаментальної і прикладної науки; вирішенні науково-технічних проблем; створення конкурентоспроможної техніки, технології, матеріалів, що забезпечують загальне підвищення рівня знань і практичну реалізацію якісно нових наукових ідей і технологій, розвиток науково - технічного та експортного потенціалу Росії.

Затверджувані федеральні науково-технічні програми повинні мати:

істотної значущістю для великих структурних змін, спрямованих на формування нового технологічного укладу;

принциповою новизною і взаємопов'язаності програмних заходів (проектів), необхідних для широкомасштабного розповсюдження прогресивних науково-технічних досягнень.

В якості державного замовника виступає Міністерство промисловості, науки і технологій РФ.

Керівництво програмою здійснює наукова рада, що відповідає за вибір науково-технічних рішень, рівень їх реалізації, повноту і комплексність заходів щодо досягнення програмних цілей. Наукова рада організовує конкурсний відбір виконавців та експертизу отриманих результатів.

Федеральні науково-технічні програми розробляються на середньостроковий (п'ятирічний) період відповідно до федерального закону «Про державне прогнозування та програми соціально-економічного розвитку Російської Федерації».

Програма може бути віднесена до федерального рівня, якщо виконуються наступні умови:

. відповідність програми і входять до її складу проектів пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та переліку критичних технологій;. значимість (істотна) розв'язуваної проблеми для економіки, соціальної сфери, експорту, розвитку науки і тех--ники;

неможливість вирішити проблему в прийнятні терміни за рахунок використання діючого ринкового механізму та необхідність державної підтримки;

принципова новизна та технологічна прогресивність науково-технічних результатів;

можливість впливу на структурні співвідношення в технологічному укладі економіки і підвищення ефективності виробництва;

достатність (повнота і взаємопов'язаності) системи програмних заходів для вирішення поставлених завдань;

реальність рішення проблеми виходячи з можливостей наявного доробку, наявності кадрів, матеріально-технічної бази та інших необхідних ресурсів.

Висновки

1. Розробка стратегії включає постановку мети, надання ферми, оцінку, контроль.

2. Багато ідей виникають слідом за ідеєю, пов'язаної з нововведенням.

3. Вибираючи варіанти стратегії, фірма може скористатися матрицею продукт-ринок.

Питання для повторення

1. З яких принципів потрібно виходити для досягнення мети?

2. Розкрийте фази стратегічного планування.

3. Назвіть типи інноваційних стратегій.

4. Розкрийте напрями вибору інноваційної стратегії.

5. Назвіть пріоритетні напрямки досліджень і розробок.