Міжнародний менеджмент (2002)

Короткий словник термінів

АВАЛЬ - поручительство за векселем, за яким представила його особистість бере на себе відповідальність перед власником векселя за виконання зобов'язань будь-яким з осіб, які взяли зобов'язання: акцептантом, векселедавцем, індосантом.

АДАПТАЦІЯ - пристосування до певних умов діяльності.

Адвалорна МИТА визначаються у відсотках від ціни товару, яка взята за основу при нарахуванні розміру мита.

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО - організація, створена за згодою юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх вкладів, що має власну юридичну особу. Члени акціонерного товариства беруть участь вкладами в розділеному на акції статутному капіталі. Акціонери не несуть відповідальності за зобов'язання акціонерного товариства. Акціонери ризикують тільки своїм вкладом.

АСОЦІАЦІЯ - об'єднання для досягнення будь-яких цілей, захисту інтересів, одержання переваг.

АУКЦІОН - продаж товарів, майна покупцеві, який запропонував найвищу ціну.

БІЗНЕС - організація вигідного справи, що є джерелом отримання прибутку.

БІРЖА - ринок, на якому в певний час зустрічаються мають туди допуск комерсанти, що володіють всіма правами і атрибутами згідно торговельного кодексу, з метою укладання торговельних угод на відсутні взаємозамінні товари за особливими правилами здійснення операцій.

ВАЛЮТНА БІРЖА - ринок для іноземних платіжних засобів, на якому курси валют визначаються за співвідношенням пропозиції і попиту.

ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ - товарообмін з економічними партнерами інших країн, включаючи ввіз і вивіз товарів. Поняття "зовнішньоекономічна діяльність" поряд із зовнішньою торгівлею включає в себе і оборот послуг, капіталу, платежів, інші господарські відносини з економічними районами за кордоном.

ГАРАНТ - особа, організація, держава, що дає певні гарантії і стежить за їх виконанням.

Делегування повноважень - передача прав для прийняття рішення іншій особі або ланці системи управління.

ДІЛОВИЙ ДОГОВІР - угода, за якою виробник зобов'язується виготовити обіцяний товар, а замовник зобов'язується сплатити договірну ціну.

ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ - вдосконалення механізмів врахування інтересів людини у процесах управління з метою реалізації влади більшості.

ДИСКОНТ - 1) обліковий відсоток в банківській практиці, який вилучається при обліку векселів; 2) у практиці валютного та товарного ринків - зниження курсу валюти при термінових операціях з готівковою валютою.

ДІСПОНЕНТ - уповноважений у справах фірми.

ДОГОВІР - угода між особами чи організаціями про взаємні права й обов'язки при виконанні спільної роботи.

Єдиноначальності - розподіл відповідальності в системі управління, при якому керівник несе всю повноту відповідальності за стан справ.

ІМІДЖ - образ менеджера (фірми в цілому), що виникає при сприйнятті його (її) діяльності і оцінюється щодо пануючих в суспільстві інтересів і цінностей.

ІННОВАЦІЯ - зміни, що ведуть до поліпшення роботи, підвищенню ефективності; діяльність з розробки та реалізації нововведень.

ІНФРАСТРУКТУРА - сукупність взаємопов'язаних елементів, що характеризують навколишнє середовище.

ІНФРАМЕНЕДЖМЕНТ - управління зовнішніми процесами в тій мірі, в якій це виявляється можливим, тобто увагу до зовнішніх процесів і спроби управління ними.

КАРТЕЛЬ - договірне горизонтальне об'єднання підприємств, що залишаються в правовому відношенні юридично незалежними, але позбавлених частини власної економічної самостійності.

ЯКІСТЬ УПРАВЛІННЯ - комплекс характеристик, що відображають потребу та можливість високої соціально-економічної ефективності управління.

Команда - особа, яка несе обмежену відповідальність.

КОМПРОМІС - угода, досягнута шляхом взаємних поступок.

КОНСЕНСУС - досягнення згоди щодо спірних питань.

КОНСОРЦІУМ - горизонтальне об'єднання підприємств для проведення певних завдань в обмежений час.

КОНЦЕРН - горизонтально-вертикальне і необмежену об'єднання підприємств, які, залишаючись у правовому відношенні самостійними, відмовилися від своєї економічної самостійності на користь єдиного керівництва.

Комівояжер (Роз'їзні АГЕНТ) - службовець, що володіє повноваженнями сприяти укладанню угод або укладати угоди від імені господаря за межами підприємства (фірми).

КОРПОРАЦІЯ - об'єднання чи співтовариство, створене для реалізації специфічних інтересів, які відображені в нормах і принципах спільної діяльності.

ЛІДЕР - менеджер або будь-який член групи, який має значний вплив на поведінку людей, формально чи неформально що виконує функції управління, що користується повагою та авторитетом.

МАРКЕТИНГ - вид діяльності, спрямований на задоволення нестатків і потреб за допомогою обміну на ринку. М. можна розглядати як систему організації та управління господарською діяльністю, яка максимально орієнтована на задоволення потреб і запитів споживачів через ринкову конкуренцію.

МЕНЕДЖМЕНТ - сукупність принципів, методів, способів і форм управління виробництвом з метою підвищення ефективності виробництва і збільшення прибутку.

МОНІТОРИНГ - систематичне відстеження процесів або тенденцій, постійне спостереження з метою своєчасної оцінки виниклих ситуацій.

НОВАЦІЯ - припинення зобов'язання за угодою сторін шляхом заміни його новим зобов'язанням.

Опціон - право вибору альтернативних валютних умов контракту, що обумовлено в договорі і надається відповідній стороні угоди на певний строк або за певних обставин, що створює можливості для валютного арбітражу.

ПЕРЕДБАЧЕННЯ - здатність людини передбачати майбутнє, результат діяльності, можливе стан.

Підприємливості - сукупність ділових якостей людини, що характеризують його здатність до ініціативної і ризикованої діяльності, прийняття нестандартних рішень, визначення умов та можливостей успіху.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ - подання фірми, товару тощо з метою ознайомлення або реклами.

Протекціонізм - економічна політика держави, яка має на меті захистити національну економіку від іноземної конкуренції введенням високого митного збору на ввезені в країну товари, обмеженням або повною забороною ввезення деяких товарів.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ - економічний показник ефективності роботи підприємства за певний період, що характеризує його прибутковість.

РИЗИК - прийняття рішень, імовірність успіху яких недостатньо висока.

РОЯЛТІ - вид ліцензійної винагороди, який представляє собою щорічні відсотки або поточні відрахування, що встановлюються у вигляді фіксованих ставок (у відсотках) на підставі розрахунку фактичного економічного результату від використання ліцензії.

Санкції - 1) частина закону, правової норми, де вказуються правові наслідки порушення цього закону; 2) заходи впливу (економічні, фінансові) проти держави, яка порушила міжнародні угоди.

СИНДИКАТ - об'єднання підприємців, яке бере на себе здійснення всієї комерційної діяльності при збереженні юридичної та виробничої самостійності підприємств, що входять до нього.

СИТУАЦІЯ - стан керованої системи, що оцінюється щодо мети.

ТЕСТ - метод діагностики проблем, пов'язаних з діяльністю людини; використовується в дослідженні проблем менеджменту.

ТРАНСФЕР (Т) - 1) переклад угоди з одного рахунку на іншій; 2) переказ іноземної валюти, цінних паперів або золота з однієї країни в

іншу.

ТРЕСТ - об'єднання підприємців, в якому входять до нього, втрачають свою господарську, юридичну та комерційну самостійність і підпорядковуються єдиного рішення.

УНІФІКАЦІЯ - приведення чого-небудь до єдиної форми, системі.

УПРАВЛІННЯ - цілеспрямований вплив, що погоджують спільну працю людей.

ФАКТОРИНГ - різновид торговельно-комерційної операції, об'єднаної з кредитуванням оборотного капіталу клієнта.

ХОЛДИНГ - вид підприємництва, суть якого полягає в придбанні контрольного пакету акцій різних компаній з метою контролю за їх діяльністю і отримання дивідендів.

Централізація - процес розподілу повноважень у напрямку їх концентрації на вищих рівнях системи управління.

Штабного персоналу В ОРГАНІЗАЦІЇ - фахівці, покликані підвищувати ефективність роботи менеджерів лінійних підрозділів.

ЕКСПЕРТ - фахівець, що володіє знаннями, досвідом у певній галузі діяльності, на основі яких він може дати обгрунтовані висновки з тієї чи іншої проблеми.