Методи управління (2003)

3.1. Методи вирішення функціональних завдань (2 частина)

3. Задача про розкрої матеріалів

Раціональний розкрій промислових матеріалів - важливе джерело економії ресурсів. Він підвищує коефіцієнт використання матеріалів. Централізація розкрою на забезпечений-но-збутових базах потужної корпорації дозволяє скоротити асортимент матеріалів, що веде до укрупнення замовлень. Сутність задачі про оптимальний розкрої полягає в розробці таких технологічно допустимих планів розкрою, при яких виходить необхідний комплект заготовок, а відходи за площею, вагою або вартості зводяться до мінімуму.

В даний час найбільш вивчені питання розкрою довгомірних і листових матеріалів.

Розглянемо приклад. Постачальницько-збутова база отримала від постачальників дві партії прутків сталевого прокату. Перша партія містить 100 прутків довжиною по 6,5 м, друга - 250 по 4 м. З них можна виготовляти комплекти з п'яти деталей: дві деталі по 2 м і три - по 1,25 м. Розрізати прутки таким чином, щоб отримати максимальну число комплектів.

Матриця варіантів розкрою прутків представлена в табл. 11.







4. Задача про розподіл виробничої програми

(про розміщення замовлень або завантаженні взаємозамінних груп устаткування)

Мова йде про завдання розподілу замовлень між підприємствами (цехами, верстатами, виконавцями) з різними виробничими і технологічними характеристиками, але взаємозамінними в сенсі виконання замовлень. Потрібно скласти такий план розміщення замовлень (завантаження обладнання), при якому завдання було б виконано, а показник ефективності досягав екстремального значення.

Приклад такого завдання. У цеху є три групи взаємозамінного обладнання з потужностями до 400, 850 і 300 нормо-годин на місяць.









Аналогічно можна побудувати моделі оптимізації виробничої програми і завантаження оборудованія.Разработанние в теорії лінійного програмування обчислювальні методи дозволяють вирішувати завдання за допомогою ЕВМ.Ми показали наведеними прикладами, що рішення "вручну" - праця досить неприємний і ізнурітельний.В надалі ми лише перерахуємо задачі, які вирішуються в теорії дослідження операцій.Транспортная задача лінійного программірованіяОна виникає наступним чином: група постачальників має в своєму розпорядженні деяким однорідним продуктом у відомих обсягах (відповідних кількісних вимірах). Є пункти призначення з одержувачами та обсягами споживання (що подали заявки на поставку продукції). Сума всіх заявок дорівнює сумі всіх запасів. Відомі вартості перевезення одиниці вантажу від кожного пункту відправлення і до кожного пункту призначення. Вважається, що вартість перевезення кількох одиниць вантажу пропорційна їх числа.