Методи управління (2003)

Глава 4 Застосування і вдосконалення методів

Ми познайомилися з окремими методами, що використовуються в управлінській практиці управління персоналом. Припустимо, цей персонал вивчив дуже багато різних методів і навчився їх застосовувати. Чи зможе окремо взятий керівник, менеджер застосувати методи управління або праці вже апробовані на практиці і які підтвердили свою результативність?

Що є факторами, що сприяють ефективності їх застосування, і що буде перешкоджати?

У першому розділі ми говорили, що управління - є вплив органу управління на керований об'єкт. Управління має здійснюватися з урахуванням вимог законів управління. Але самі закони спрацьовують, якщо створені об'єктивні умови. Таким чином, щоб використовувати конкретні методи і вдосконалювати їх, треба враховувати особливості системи управління та навколишньої дійсності.

Лі Якокка зміг застосувати відомі йому методи управління, лише перебудувавши що існувала у фірмі "Крейслер" систему управління, істотно вплинувши на організаційну культуру. Методи діяльності персоналу управління - це елемент механізму управління, у який, крім них, входить мета, структура управління ит.д. Це елементи однієї системи, вони взаємопов'язані і узгоджені. Змінити один елемент системи без наслідків не можна.

Додатково, відповідно до дій закону протидії, позначається в управлінському процесі прояв "інерції" поганих звичок і багатьох традицій, наявність внутрішніх суперечностей в самому органі управління як суб'єктивного, так і об'єктивного характеру, вплив шкідливих впливів на систему ззовні.

Більш того, ще Емерсон відзначав, що, не маючи всієї повноти влади, прав на впровадження, ініціатор нововведення неодмінно потрапляє між молотом і ковадлом.

З одного боку, обставини, стан справ змушують вживати заходів, з іншого - підлеглі чинять опір і керівництво демонструє нетерпіння і нерозуміння.

Лі Якокка мав усі повноваження для реорганізації, для перебудови. Вважається - для розбудови організації необхідний відповідний лідер, здатний виконувати покладену завдання. Якщо лідер не відповідає поставленої мети перебудови, організація приходить до ще більшої кризи і припиняє існування. Прикладом може бути сумна історія СРСР.