Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

6.3 Акмеологічні технології в стратегічному кадровому менеджменті

Акмеологічної технології управлінської діяльності.

Управлінська акмеології є, з одного боку, галуззю акмеологічної науки, пов'язаної з особливостями управлінської діяльності, з іншого - специфічною соціотехніческой практикою, спрямованої на підвищення акмеологічної потенціалу управлінського корпусу [4].

Предметом вивчення управлінської акмеології є процес досягнення вершини професійної майстерності в управлінській діяльності, максимальної творчої самореалізації керівника і досягнення вищої життєвої самореалізації у зрілому віці.

Для досягнення управлінського "акме" необхідні максимальна самомобілізація, підпорядкування всіх психічних, соціальних, культурних та інших механізмів, залучених до процесу управління, вимогам управлінської функції і ситуації, що склалася в управлінському процесі. Це вимагає рефлексивної саморегуляції управлінця і виходу на ігрові методи, спрямовані на вдосконалення міжособистісних відносин і підвищення професійної готовності. Навчальні ігри (тренінги) у професійній підготовці є синтетичним, якісно новим видом діяльності [261]. Прикладом є соціально-психологічний тренінг (СПТ). Сутність СПТ як засоби навчання полягає в його здатності служити цілям навчання і виховання та переведення цих цілей у реальні результати. В даний час створена нова форма СПТ - акмеологічної тренінг програмно-цільової спрямованості, що забезпечує переклад соціально значущих цілей підготовки компетентних професіоналів у галузі управління в реально діючі цілі та програму тренінгу. Досягається це послідовною реалізацією оперативно-технологічних функцій: аналізу, планування, організації, контролю і регулювання.

Розроблений тренінг бізнес план працям включає дискусійні та ігрові методи (дидактичні і творчі ігрові ситуації, рольові, в тому числі психотерапевтичні, ігри, контргру), а також тренінги (сенситивний, саморозуміння, відеотренінг) з елементами індивідуальної психотерапії та психокорекції, тим-білдінговие технології (від англ . team-building - формування команди).

Запропонований тренінг наближає навчальний процес до реальних умов зародження потреби в знаннях, навичках і їх практичного застосування. При цьому відбувається перехід від пізнавальної мотивації навчання до професійної, забезпечується поступовий перехід до самоорганізації, саморегуляції дій і діяльності, що сприяє розвитку самонавчання.

До основних відмінних рис акмеологічної тренінгу пограмний-цільової спрямованості як синтетичної антропотехнікі контекстного типу відносяться [4; 261]:

1) орієнтація на освоєння учасниками технологій всіх п'яти типів - комунікативних, гностичних, організаторських, конструктивних, проектувальних;

2) програмно-цільова спрямованість семінару-тренінгу, що досягається постійним вивченням потреби практики, ефективності освоєння включених в тренінг психотехнологій, перевіркою адекватності відповідності перший і другий;

3) використання запропонованих принципів і технік у процесі викладання, а також психотерапевтичних метатехнологій, через етапи яких учасники послідовно проходять весь період навчання;

4) включення в технологію як індивідуальної, так і групової програми навчання, а також індивідуалізація програми навчання з урахуванням особливостей особистості та очікуваних результатів на рівні як групи, так і окремого учасника. Включення індивідуального псіхотестірованія для адекватної постановки індивідуальних завдань;

5) наявність програм трьох рівнів: міжгрупових, внутрігруп-пових, особистісних;

6) орієнтація на поетапне освоєння навичок в режимі: експліцитно опис ефективної психотехнології - поетапне освоєння - відпрацювання в змодельованої ситуації (вправа) - рефлексія - коректування.

Підготовка і проведення тренінгу являють собою замкнутий циклічний процес, що складається з трьох етапів: програмно-цільового, підготовчого і основного.

Перший етап (програмно-цільовий). Складові:

аналітична робота (аналіз літературних джерел, соціально-психологічної та економічної ситуації для корекції функції керівника, соціально-психологічні дослідження в колективах, аналіз результатів семінарів-тренінгів з анкетами і тестами, зворотній зв'язок з випускниками і т. п.);

виявлення потреб практики, пошук нових досягнень в теорії і практиці управління, коригування цілей і задач чергового тренінгу;

відповідна коректування програми, методики і технології;

пошук та розробка нових психотехнологій і вдосконалення апробованих, розробка дослідницького інструментарію (анкет, тестів, програм для їх розрахунку);

розробка системи оргобеспеченія, підготовка оргсостава та інструкторів-тренерів.

Другий етап (підготовчий). Складові:

реклама;

підготовка обладнання, документації, розміщення, харчування;

вирішення організаційно-фінансових питань;

формування медичної, психологічної та психіатричної моніторингових служб.

Третій етап (основний) - власне соціально-психологічний тренінг, що передбачає такі технологічні кроки: вибір іміджу; вхідне тестування та анкетування; лекції; тренінги; рольові та ситуаційні ігри; екзаменаційна процедура; вихідна тестування та анкетування. Ці кроки мають особливі завдання на загальному (груповий), внутрішньогрупової і особистісному рівнях.

Всі три етапи підкоряються методологічних принципів особистісної екології (відмови від оцінок особи, невтручання в прояв особистої свободи вибору), системного підходу, пошуку синергетичних рішень, технологічного типу аналізу процесів, використання інтегративних підходів, прагматичної спрямованості процесу навчання.

Основним завданням і відмінною рисою розглянутого тренінгу є освоєння комунікативних, особистісно-організаційних, психокорекційних, що розвивають і професійних психотехнологій. Технології освоюються в експліцитно вигляді з подальшим переведенням на рівень формування навичок у імпліцитно вигляді в модельованих ігрових ситуаціях.

До програми тренінгу входять:

рольові тренінги (рольові містять вправи і завдання до них);

рольові ситуації і завдання до них;

самостійна робота над роллю і консультації;

спільне обговорення ролей та групове консультування;

інструктування кожного учасника і групи;

комунікативні та творчі завдання кожному і всій групі;

власне гра;

звіт про участь у грі, підсумкове обговорення та аналіз ходу та результатів гри, її корекція.

Ефективність використання розробленого тренінгу в ході підготовки керівників до професійної діяльності обумовлена комплексом умов. Наведемо головні з них:

спеціальна підготовка учасників до освоєння технологій та усвідомлення їхньої необхідності для ефективної професійної діяльності;

впровадження гарантів - особистої зацікавленості та психологічної готовності;

формування професійних і пізнавальних інтересів учасників тренінгу;

очікування вимагаються розгортання своїх індивідуальних можливостей у процесі пізнавальної та професійної діяльності;

створення в особистості моральної комфортності і задоволеності.

Тренінг є одним з ефективних засобів розвитку учасників. Найбільш ефективними прийомами в СПТ є надання нових варіантів, інформаційна недостатність, раптові труднощі. Застосування цих прийомів призводить до формування здібностей, пов'язаних не лише з комунікативними, але і з гностичними, проектувальних, конструктивними і організаторськими компонентами професійної діяльності, а також з соціальної перцепції (сприйняттям) і рефлексією.

При вирішенні керівними кадрами прогностичних завдань в умовах інформаційної недостатності організатори тренінгу застосовують раптові заборони, вимога нових варіантів, зміна умов і правил, що визначають процеси. Новоутвореннями при цьому варіанті тренінгу виявляються переміщення центру розумових дій з практичного на понятійно-вербальний рівень з переважанням об'ємного бачення завдання; рівномірне залучення структурних і функціональних компонентів при формуванні задуму рішення та його прийняття; тенденція до використання конструктивних, комунікативних та організаторських дій.

Ускладнюють прийоми моделюють умови реальної професійної діяльності, виробляють своєрідний імунітет до подолання труднощів, впливаючи на психіку людини, є стимулом до підвищення рівня творчого мислення та освоєння нових психотехнологій.

Акмеологічної тренінг може мати велике значення в практиці підготовки управлінських кадрів, бо освоєння управлінських ноу-хау найбільш доцільно в груповому режимі, і підготовка порівняно невеликої групи кандидатів на керівні посади має ідеальні можливості до розвитку відповідних навичок.

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ акмеологічної СЛУЖБИ

Акмеологічної консультування. Консультантами для організації-клієнта є фахівці з економіки, фінансів, технології виробництва і т. п. акмеології в ролі консультанта виконує особливі функції. Управлінське консультування для ак-меолога - це простір професійного спілкування з групою, колективом, об'єднанням людей, пов'язаних рамками діючої організації (підприємства, установи). Особливість функції акмеології-консультанта виявляється в умінні бути каталізатором групових процесів.

Основні види діяльності акмеології-консультанта:

Робота з групою, орієнтованої на проблему.

Індивідуальні консультації. Цей вид діяльності передбачає навички, наскільки відрізняються від навичок психологічної роботи з групою. Індивідуальне консультування акмеології може визначити долю подальших відносин консультативної фірми з організацією-клієнтом. Укладення контракту на надання консультативних послуг багато в чому залежить від акмеологічес-кого підходу до результатів першого дзвінка, першої зустрічі клієнта-керівника з передбачуваними консультантами.

Діагностика. У цьому випадку особливості роботи виявляються в підборі методик розробки сценаріїв з проведення діагностики з пред'явленням результатів і у виконанні консультативної ролі.

Дослідження акмеологічної технологій показує, що вони являють собою сукупність методів, прийомів і технік, за допомогою яких організується і реалізується рух особистості до вершин самореалізації. Відмінною особливістю технологій є підпорядкованість їх принципам гуманізму, орієнтованість на досягнення вищих рівнів розвитку людини, в тому числі у сфері професійної діяльності.

Для формування навичок вирішення такий ключовий завдання професійного становлення, як аналіз і прогнозування процесів в соціальних організаціях різного типу, часто використовують технологічні карти для складання характеристик організацій. Яка використовується для цієї мети технологічна карта включає опис:

цілей організації як системоутворюючого фактора;

стратегії організації, складу і структури організації;

переважаючих типів корпоративної культури;

соціально-психологічного клімату в організації. Тест-тренажери системи на підставі сценаріїв поведінки

формують необхідні професійні навички. Робота з ними створює систему універсальних аналітичних операцій, що є інструментом для вирішення складних завдань.

Індивідуальне тестування в тест-тренажерному практикумі є інструментом психолого-педагогічного впливу, одна з цілей якого - наочно проілюструвати існуючі підходи до оцінки особистості людини.

Кожен займається згідно зі стандартною інструкції виконує тестові завдання, а потім разом з акмеології розшифровує їх і отримує якісно-кількісну оцінку отриманих результатів, тобто схему орієнтування для оцінки якостей особистості, а також набуває досвіду виконання відповідних дій у процесі самоаналізу. Один з варіантів проведення другої частини тест-тренажерних занять - індивідуальне прогнозування.

Зібраний у ході практичних занять матеріал стає підставою для роздумів учня про природу його стосунків зі значимими для нього людьми, подальшому його розвитку. Виконання завдань спонукає учнів узгоджувати особистий суб'єктний досвід з отриманими знаннями, духовно збагачує їх, розвиває системи механізмів самоорганізації, виробляє навички саморегуляції своєї поведінки.

Тестові завдання можна використовувати для створення ігрових ситуацій, як засоби управління мотивацією до навчання, як наочні ілюстрації понятійного апарату управлінських дисциплін, як складові модельованих навчально-ігрових ситуацій. Багаторазове повторення таких процедур призводить до того, що схеми орієнтування поступово переходять на підсвідомий рівень і набувають характеру симультанних (одночасних) кодів.

У результаті теоретичного та історико-наукового аналізу професійного становлення людини було визначено, що основні протиріччя цього процесу можна вирішити створенням оптимальних умов для прояву особистісних якостей суб'єкта. Виявилося, що, незважаючи на значні досягнення акмеології-ської науки, виявлення акмеологічної основ становлення людей як суб'єктів професійної діяльності все ще залишається актуальним.

Основними факторами досягнення людиною вершини професійної діяльності є:

фактор внутрішнього світу людини, де інтегруються всі враження, які давала людині дійсність протягом прожитого відрізка життя; узагальнюються і індивідуально неповторно систематизуються переживання, викликалися цими враженнями; оцінюються власні вчинки, здійснені за особистою ініціативою;

фактор особистісного "акме" людини, що виявляється в його індивідуальному рівні розвитку, рівні фізичного розвитку та суб'єктно-діяльнісної рівні;

фактор статевого відмінності, що залежить від того, хто досягає професіоналізму діяльності - чоловік чи жінка, багато в чому характеризується складом сім'ї та роллю батьків у вихованні дітей;

чинник соціальної мікросередовища, де важливу роль відіграє вплив батьків і родичів, ступінь їх впливу на духовний світ людини.

Таким чином, можна зробити висновок, що сім'я і школа, більш-менш злагоджено або рассогласованно виховують людини в перші півтора десятиріччя його життя, задають характер руху людини по життєвому шляху. Перераховані фактори повною мірою впливають на розвиток професійної майстерності людини і дозволяють йому відбутися як розвиненої особистості при досягненні свого "акме".

Від сучасного керуючого потрібно освоєння в процесі професійного становлення навичок управління своєю поведінкою при професійній взаємодії з підлеглими. Це, у свою чергу, передбачає формування готовності до кооперації з колегами, до знаходження та прийняття рішень, особливо в умовах зіткнення різних інтересів, конфліктної взаємодії. Остання має на увазі організацію ефективного ділового спілкування, усвідомлення індивідуальних комунікативних особливостей і при необхідності їх оперативну корекцію.

Успішне професійне становлення керівника практично неможливо без оволодіння ним навичками управління власною поведінкою в рамках різних організацій. Для цього керівник повинен відчувати особистісний потенціал, професійний ресурс кожного з підлеглих, у тому числі межа їхніх можливостей в конкретний момент.

Мудрий і далекоглядний керівник повинен бути терпимим до помилок своїх співробітників. Професіонал болісно переживає будь-яку невдачу, але після неї приступає до справи оновленим. Бачити хороше у виробничому процесі, в роботі людей - це спеціальна управлінська задача, яку керівник свідомо і цілеспрямовано повинен ставити перед собою, однак саме згубне для керівника, коли його оточують бездарні чи корисливі люди.

Керівник повинен використовувати і постійно удосконалювати у взаємодіях з персоналом форми роботи з індивідуалізують впливом: делегування повноважень, кваліфікаційні співбесіди, особистісну мотивацію та ін

Акмеологічної вплив займає помітне місце в реалізації високоефективної професійної діяльності людини. Розрізняють такі акмеологічної впливу, як зараження, навіювання, переконання, наслідування, примус. Крім того, - чутки, рекет, захоплення заручників, публічні терористичні акти, аварії, епідемії, мітинги, демонстрації, релігія, голодування, страйки, страйки, акти самоспалення, засоби масової інформації, модифікація поведінки, мода, реклама, психотропну зброю.

Як бачимо, тут використовують всі типи психологічного впливу, що передбачають високоефективне, цілеспрямований психологічний вплив фахівця системи "людина - людина". Він виступає як суб'єкт професійної діяльності для інших людей на основі глибоких знань теорії, методології, сформованих умінь і навичок застосування сучасних технологій психологічного впливу на практиці. Це вищий рівень майстерності в застосуванні психологічного впливу для вирішення професійних завдань в рамках системи "людина - людина".

Досліджуючи досягнення людиною "акме" (вершини розвитку), потрібно враховувати такі чинники, як соціально-економічні умови суспільства, членом якого він є; конкретний історичний час, в яке він жив, його соціальну приналежність; конкретну соціальну ситуацію, яка існує в даний момент в суспільстві; вік людини, стать.

Робота акмеологічної служби зі зрілими людьми полягає в тому, щоб допомогти їм реалізуватися в житті, професії, сім'ї, бачити плоди своєї праці, які приносять радість і користь іншим людям, розвивати професійна самосвідомість і творче професійне мислення. Мистецтво акмеології полягає у використанні стратегій непрямого управління, що викликають потребу в самокорекції і самореорганізаціі діяльності.

Робота психологічної акмеологічної служби базується на трьох основних компонентах: науковому, прикладному та функціональному.

Науковий компонент забезпечує розробку теоретико-методологічних проблем психолого-акмеологічної служби, пов'язаних з аналізом закономірностей, шляхів і методів досягнення вершин в професійному та особистісному розвитку людини, її творчі можливості. Головним у цьому напрямку є:

наукове дослідження психологічних, педагогічних і соціологічних закономірностей розвитку дорослої людини в їх взаємозв'язку і взаємозалежності;

вивчення умов, що забезпечують високий рівень ефективності дії владних структур;

виявлення найважливіших чинників досягнення вершин професіоналізму в різних областях діяльності.

Прикладної компонент забезпечує розробку змісту діяльності психолого-акмеологічної служби в різних сферах управління, а також діагностичних, корекційних програм, складання навчальних посібників та методичних матеріалів, які дозволяють фахівцям вести навчальну, консультаційну, корекції Ціон, психотерапевтичну роботу з дорослими людьми в напрямку їхнього особистісного і професійного вдосконалення.

Функціональний компонент забезпечує плідну діяльність психолого-акмеологічної служби у відповідних структурах федеральних і муніципальних органів.

Акмеологічної технології являють собою сукупність методів, за допомогою яких організується і реалізується рух особистості до вершин самореалізації в різних сферах взаємодії.

Служби управління персоналом використовують такі технології:

для виявлення індивідуальних особистісних особливостей різних суб'єктів професійної діяльності - письмову психологічну характеристику особистості, де повинні бути приведені мотиваційно-смислові, каузальне і процесуальні опису особистості як суб'єкта життєдіяльності;

для розвитку комунікативної компетентності службовців служби управління персоналом - проектування переговорів як засіб конструктивного вирішення міжособистісних конфліктів;

для вирішення завдання професійного становлення в соціальних організаціях різного типу - технологічні карти складання характеристик організацій. Ці карти включають опис цілей організації як системоутворюючого фактора, її стратегію, склад і структуру, що переважають типи корпоративної культури, соціально-психологічного клімат;

тест-тренажерні практикуми. рисою яких є використання психодіагностичних методик;

методи пред'явлення оціночної інформації (зовнішньої інтерпретації, компенсації, парадоксального пред'явлення оціночної інформації, заміни тверджень питаннями, програм, початкових установок, ініціювання запиту на оціночну інформацію, співучасті в розпізнаванні оцінки, послідовних наближень, переорієнтації реакції).

Розшифровуючи отримані результати, акмеології призводить теоретичні відомості, необхідні для розуміння що виявляються за допомогою тесту якостей. При цьому він дає визначення вихідних понять, викладає основні орієнтири для оцінки високого, середнього та низького рівнів розвитку відповідних якостей, сенсу їхнього виявлення при вирішенні управлінцем професійних завдань.

Робота акмеологічної служби. Становлення будь-якої служби являє собою складний процес, тим більше, коли мова йде про службу акмеологічної, пов'язаної з феноменами розвитку людини, суспільства, людської цивілізації, з кадровими стратегіями і кадровою політикою. Більше того, коли країна перебуває в нових соціально-економічних і політичних умовах, виникає гостра потреба у виробленні та реалізації нової кадрової політики, що відповідає духу часу, критеріям науково-технічного прогресу, що стимулює здійснення проведених економічних і політичних реформ. Це, у свою чергу, призводить до необхідності радикального вдосконалення системи підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та професійної майстерності керівних кадрів владних структур і управління.

Значну допомогу і сприяння у вирішенні зазначених великомасштабних проблем здатна надати акмеологічної служба. Доцільність її створення визначається:

необхідністю особливої професійної підготовки фахівців для роботи в сфері бізнесу, органах представницької, виконавчої влади на регіональному, муніципальному, первинному рівнях;

вимогами підвищення ефективності і культури управління, вдосконалення професіоналізму керівних кадрів, перш за все, за рахунок їх особистісного потенціалу;

нагальною актуальністю впровадження в управлінську діяльність різних владних структур новітніх акмеології-чеських і психологічних технологій.

Акмеологічної служба (різноманітні структури, експерти-професіонали в різних сферах діяльності) у системі адміністративного управління діє на центральному, регіональному і низовому рівнях у США, Англії, Японії та інших розвинених країнах. Незважаючи на відмінності в принципах організації і способи функціонування, практика цих країн свідчить про те, що акмеологічної служба ефективна в підвищенні професійної майстерності політичних лідерів держав, формуванні позитивного іміджу урядів, вдосконалення дій владних структур, роботи управлінського апарату в центрі і на місцях.

Аналіз досвіду країн з розгалуженою акмеологічної службою показує, що її робота на всіх рівнях забезпечує повноцінне психологічний і акмеологічної обслуговування органів влади всіх ланок, надає дієву професійну допомогу керівникам, працівникам органів управління, фахівцям різного профілю за допомогою [4]:

аналізу, діагностування та прогнозування розвитку соціальних і територіальних процесів, забезпечення органів влади та державних діячів оперативною інформацією, що дозволяє приймати адекватні стану суспільства політичні та управлінські рішення;

вироблення оптимального механізму взаємодії різних управлінських структур, відносини між органами влади, громадськими і підприємницькими організаціями, між соціальними, національними, регіональними інтересами різних груп населення;

здійснення психодіагностики та психокорекції індивідуального поведінки, вироблення індивідуально орієнтованого стилю діяльності, формування культури спілкування управлінських кадрів;

розробки програм, цілеспрямованої організації системи підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів управління;

впровадження в управлінську діяльність новітніх акмеології-чеських і психологічних технологій.

В умовах України поряд з порушеними проблемами співробітники державної акмеологічної служби могли б працювати і за такими важливими напрямками:

акмеологічної забезпечення прийняття та реалізації рішень;

надання акмеологічної підтримки політичним лідерам у вирішенні особистих проблем;

акмеологічної забезпечення професійної діяльності та підготовки кадрів.

У функції акмеологічної служб доцільно включити наступні:

прогнозування розвитку соціальних і політичних процесів;

зняття конфліктних ситуацій;

формування громадської думки;

проведення передвиборчих кампаній.

Акмеологічної служба (спільно з психологічної) повинна здійснювати наступні види діяльності:

1. Соціально-діагностичні:

аналіз статистичної інформації, функціональних і архівних документів, листів, скарг, заяв населення, контент-аналіз листів і засобів масової інформації;

цільові соціологічні та соціально-психологічні дослідження;

систематичне вивчення проблемних ситуацій життєдіяльності населення та експертних оцінок;

прогнозування реакції різних груп населення на прийняте рішення і можливих позитивних і негативних наслідків;

проектування, концептуалізація, програмування регіональної та локальної соціальної політики, соціального розвитку регіону або локальної території;

створення моніторингу проблемних ситуацій регіонального і локального рівнів;

розробка систем показників для моніторингового контролю і відстеження територіально-управлінських проблем.

2. Психологічні:

виявлення сильних і слабких сторін психічного типу керівника;

визначення психологічних особливостей організації особистого часу керівника;

розвиток творчого потенціалу керівника;

складання психологічних портретів керівників та їх опонентів;

психологічний відбір фахівців з їх професійним і особистим якостям з використанням методів діагностики.

3. Психотерапевтичні, корекційні та тренінгові:

організація системи психологічного захисту;

формування і корекція політичного іміджу;

акмеологічної і психологічний тренінг поведінки керівників в типових та екстремальних умовах;

проведення індивідуальних психотерапевтичних консультацій, занять з релаксації (зняття напруги) та психотерапії з метою гармонізації самооцінки керівника, міжособистісних відносин;

використання психологічних і акмеологічної механізмів регулювання міжособистісних відносин.

4. Консультативні:

надання психологічної підтримки керівнику у вирішенні його професійних і особистісно-індивідуальних проблем;

психологічне забезпечення прийняття та реалізації політичних і управлінських рішень;

психологічне забезпечення кадрової роботи;

визначення професійного рівня співробітників регіональних і локальних органів влади.

Працівники акмеологічної служби наділяються правами та обов'язками, що відповідають їх професійного профілю.

ВИСНОВКИ

Акмеології - наука, що виникла на стику природничих, суспільних, технічних і гуманітарних дисциплін, вивчає закономірності та механізми розвитку людини, суспільства, людства на ступені їх зрілості, досягнення найвищого рівня прогресивного розвитку. Поява акмеології обумовлено всім історичним розвитком людства.

Акмеології дає систему ідей, уявлень, понять, є основою задумів і цілей СКМ. Вона може стати формою відображення дійсності, вносячи що визначають положення в систему індивідуальних цінностей людини, суспільства, людства. Відбиваючись в суспільній та індивідуальній свідомості, пропонуючи засоби досягнення вершин розвитку, акмеології привносить у систему підготовки людини до життя ідеологію прогресивного розвитку, цілеспрямованої, змістовної і гармонійною, осмисленого життя. Акмеологічної підхід в СКМ дозволяє здійснювати підготовку фахівців, які відповідають вимогам часу і особливо управлінців нової генерації, здатних вирішувати завдання в умовах змін.

Акмеологічної чинники - це основні причини, що мають характер рушійних сил, що обумовлюють досягнення вершин розвитку біосоціальних і духовних систем, вершин професіоналізму людини. Розтин факторів, що сприяють і перешкоджають прогресивному розвитку, дозволяє враховувати їх в організації управління (самоврядування), функціонування та розвитку. Розрізняють фактори об'єктивні (що виявляються в дійсності) і суб'єктивні (пов'язані з суб'єктивними передумовами: мотиви, спрямованість, здібності, компетентність, творчість). Аналіз цих факторів базується на методологічних принципах: системності, вивчення людини в процесі його розвитку як індивіда, особистості, суб'єкта діяльності, індивідуальності та універсуму; вивчення людини, організацій людей в діяльності; вивчення загального в окремому і через окреме; розвитку та детермінізму; активності, інваріантності.

Професіоналізм спеціалістів заснований на обліку акмеології-чеських факторів в специфіці підготовки людини до життя і діяльності. Система підготовки професіоналів є стратегічним фактором розвитку суспільства. Удосконалення цієї системи з позицій акмеологічної підходу відбувається через підсистему акмеологічної забезпечення управлінської діяльності в організаціях і державі (розробка і впровадження акмеологічної технологій в управлінську практику, створення спеціальних акмеологічних служб).