Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

Глава 16 Методи стратегічного управління кадрами

Для досягнення стратегічних цілей управління виникає необхідність у розробці спеціальних прийомів, визначених підходів, що дозволяють цілеспрямовано використовувати досягнення теорії. Сукупність таких прийомів в науці управління розкриває поняття "метод". Стосовно до управління персоналом цей термін означає організацію сукупності певних прийомів і способів впливу на персонал (як на працівників, так і на трудовий колектив в цілому) з метою досягнення конкретних результатів. Виходячи з цілей, методи управління персоналом поділяються на три основні групи: економічні, адміністративні та соціально-психологічні.

Економічні методи включають прогнозування та планування роботи з персоналом, розрахунок балансу робочих місць і трудових ресурсів, визначення основної та додаткової потреб в персоналі, джерел їх забезпечення та ін

Адміністративні методи реалізують різні способи впливу на працівників і грунтуються на використанні встановлених організаційних зв'язків, правових положень і норм (наприклад, правил внутрішнього трудового розпорядку, положень про порядок оцінки та вивільнення працівників і т. д.).

Соціально-психологічні методи управління персоналом являють собою організацію конкретних прийомів і способів впливу на процес формування та розвитку трудового колективу і окремих працівників, у зв'язку з чим скільки коштує бізнес план підрозділяються на соціальні та психологічні. Перші з них покликані більше впливати на весь колектив (соціальне планування, створення оптимального соціально-психологічного клімату та ін), а другий - на окремих працівників. Соціально-психологічні методи є найбільш тонкий інструмент впливу на соціальні групи людей і особу людини. Мистецтво управління людьми полягає в дозованому і диференційованому застосуванні засобів впливу на людину.

Нестабільність економічного стану підприємства, фінансові труднощі не сприяють підтримці сприятливого соціально-психологічного клімату, тому що керівник більше часу змушений приділяти не функцій управління персоналом, а безпосередньо виробництву, маркетингу, фінансам, тобто іншим функціям.

Тому важливо знати і прогнозувати дії соціально-психологічних методів на стратегічні аспекти діяльності персоналу.