Управління бізнесом (2004)

Глава 2 Нове управлінське рішення

Охарактеризувати нове управлінське мислення та його роль в сучасних концепціях і методології управління. Описати сучасну організацію як єдину соціотехнічес-кую систему і дати її основні характеристики. Уявити новітні управлінські моделі та головні складові ефективної системи управління людьми. Показати основні складові культури бізнесу, принципи проектування організаційної культури фірми.

КЛЮЧОВІ нове управлінське мислення, ново - СЛОВА введення, соціотехніческіе системи, організація виробництва, концепції управління, управлінські моделі, система управління людьми, роль менеджера, система матеріального стимулювання, ефективна кадрова політика, культура бізнесу, організаційна культура. Роль фактора управління, управлінської культури, методології управління в умовах сучасного промислового виробництва багаторазово зросла, оскільки посилення позицій у конкурентній боротьбі сьогодні залежить від якості управління.

Тому вдосконалення управління необхідно розглядати як один з головних чинників підвищення ефективності виробництва. У чому ж виражається нове управлінське мислення? Це перш за все постійна боротьба з усіма видами втрат на виробництві, постійний пошук можливостей поліпшення методів і форм організації виробництва, шляхів прогресу в галузі підвищення продуктивності, гнучкості та оперативності виробництва, якості продукції, а також рівня обслуговування потреб. Для цього необхідно: постійно шукати і знаходити джерела зниження втрат; постійно залучати працівників всіх рівнів, включаючи рядових робітників і службовців, до управління, а також до процесу виявлення проблем і прийняття рішень; здійснювати постійні інвестиції в "людський капітал", в навчання та перепідготовку працівників, "підтягування" їх мислення до рівня висококваліфікованих фахівців, виховання в них перш за все працівників розумової праці; постійно розвивати та всіляко заохочувати раціоналізаторську активність робітників і службовців; поєднувати однакове платню за участю працівників у прибутку, отриманого підприємством у цілому (пам'ятайте: якщо значна частина заробітної плати працівника - приблизно близько 50% - припадає на піврічні або річні премії, то вже одне це забезпечує зниження плинності і стабільність кадрів).