Управління бізнесом (2004)

Проектування організаційної культури

Організаційна культура повинна проектуватися і впроваджуватися на основі відповідної моделі і певних принципів. Наведемо найважливіші з цих принципів:

комплексність подань про призначення фірми. Культура повинна виражати не лише відносини між членами організації, а й подання про призначення даної організації в цілому та її окремих членів, про цілі, характер діяльності і критерії, які визначають її ефективність;

визначення основних цінностей, символів, героїв і ритуалів, "філософії" організації в цілому, які будуть прийнятні і бажані для неї;

історичність. Культура не піддається простому маніпулювання, вона складається протягом тривалого часу і сама в значній мірі обумовлює характер організації та стиль управління.

Серед основних факторів, що впливають на організаційну культуру фірми, можна виділити ієрархію фірмових цілей, основні ідеї і цінності, рольові моделі, внутрішні стандарти і правила, канали комунікацій. Організаційна культура, в свою чергу, поділяється на ряд приватних культур - субкультур, характерних для регіональних або етнічних груп, чоловіків або жінок, літніх або молоді, залежно від спеціальності або роду занять і т. д. Ступінь диференціації організаційної культури визначається відмінностями в розв'язуваних завданнях, специфікою структурних підрозділів, територіальними особливостями. Головним завданням керівництва в даному випадку є узгодження субкультур із загальною організаційною культурою фірми, щоб уникнути їх дисфункціональної впливу на розвиток організації.

Модель проектування організаційної культури фірми показана на рис. 2.