Управління бізнесом (2004)

Ринок праці

Ситуація на ринку праці в значній мірі залежить від об'єктивних і суб'єктивних чинників - кон'юнктури на світовому ринку, сезонних коливань (взимку, наприклад, будівельним підприємствам потрібно значно менше робочої сили, ніж влітку), розвитку процесів усередині певній галузі (наприклад, конверсія військово-промислового комплексу), а також від того, наскільки успішно окреме підприємство затверджується в конкурентній боротьбі.

На ринку праці панує закон попиту і пропозиції. Щоб відповідати, що змінюються, ринку, кожен повинен бути готовий працювати з новими технологіями, шляхом підвищення кваліфікації та перепідготовки постійно підтримувати і підвищувати у роботодавців інтерес до себе як робочій силі.

Згідно з прогнозами провідних дослідницьких інститутів, сучасне індустріальне суспільство і надалі буде розвиватися в суспільство комунальних послуг. Все більше економічно активних громадян будуть працювати в сфері торгівлі та комунальних послуг. При цьому в самій цій галузі чисельність працівників буде змінюватися, і значна їх частина перейде від так званої первинної діяльності в торгівлі і на канцелярською роботі до вторинним комунальним послугам, як, наприклад, дослідження і удосконалення, організація і управління, консультації та інформування. Внаслідок цього на підприємствах кількість місць, що вимагають більш високої кваліфікації, буде збільшуватися за рахунок місць, для яких така кваліфікація не потрібна.

Але що розуміється під виразами "проста робота", "робота середньої або вищої кваліфікації"?

Проста робота - це допоміжні роботи на виробництві, нескладна робота з прибирання приміщень, у складському господарстві, на транспорті, в конторах, торгівлі.

Робота середньої кваліфікації - це професійна робота на виробництві (наприклад, налагодження чи ремонт машин), спеціалізовані закупівлі, праця продавців спеціалізованого профілю, відповідальних виконавців, асистентів і т. п.

Робота вищої кваліфікації - це виконання управлінських функцій, організація і менеджмент, дослідження і удосконалення, консультування, навчання і т. п.

Такі структурні зміни призводять до того, що змінюються також вимоги до кваліфікації найманих працівників. Особливо це відноситься до ключових кваліфікацій - сумі знань і навичок, які безпосередньо не використовуються при виконанні визначеної практичної роботи (наприклад, обслуговування якогось виду машин), а дають можливість швидко освоїти і виконати різні роботи та функції. Це можуть бути логічне мислення, аналітичний характер дій, здатність до спілкування і роботи в колективі, здатність і бажання постійно вчитися.