Управління бізнесом (2004)

З чого почати?

Бізнес-план треба починати ... з кінця, тобто з резюме. Воно, звичайно ж, має готуватися по закінченню роботи, коли завершені всі інші розділи і Ви разом зі своїми співробітниками та зовнішніми консультантами досягли повної ясності в усіх аспектах Вашого проекту. Робота над резюме надзвичайно важлива, оскільки якщо воно не зробить сприятливого враження, то читати Ваш бізнес-план просто не стануть і вже тим більше коштів не дадуть.

Обсяг резюме не повинен перевищувати чотирьох машинописних сторінок, воно має бути написано так, як якщо б Ви намагалися пояснити величезні переваги Вашого проекту першому ліпшому перехожому. Звідси - гранична простота і лаконічність викладу, мінімум спеціальних термінів. Максимальна увага має бути приділена роз'ясненню того, що Ви збираєтеся зробити, за рахунок чого, чому Ваш майбутній продукт буде відрізнятися від продукції конкурентів і чому покупці захочуть придбати саме його. Остання сторінка резюме має бути присвячена фінансовим результатам, які ви очікуєте одержати від свого проекту. Тут слід вказати відомості про прогнозні обсяги продажів на найближчі роки, про виручку від продажу, витрати на виробництво, валового прибутку, рівні прибутковості вкладень у Вашу справу і, нарешті, про термін, протягом якого Ви зможете повернути кошти, які хочете позичити (якщо вирішили вдатися до банківського кредиту).

Готуючи бізнес-план для подання його майбутнім кредиторам або інвесторам (в тому числі і акціонерам), Ви повинні постійно тримати в голові два питання, які перш за все будуть їх цікавити: "А що я отримаю в разі успішної реалізації цього бізнес-плану? А який ризик втрати грошей! "