Управління бізнесом (2004)

Оцініть конкурентів

Щоб оцінити конкурентів, перш за все слід відповісти на такі питання:

Хто є найбільшим виробником аналогічних товарів? Як йдуть їх справи з доходами, з впровадженням нових моделей, з технічним сервісом (якщо мова йде про машини і обладнання)?

Чи багато уваги і засобів вони приділяють рекламі своїх виробів?

Що являє собою продукція конкурентів (основні характеристики, рівень якості, дизайн, думка покупців)?

Який рівень цін на продукцію конкурентів? Яка (хоча б у загальних рисах) їх політика цін?

Відповідаючи на ці питання, необхідно всіма силами утримуватися від найбільш страшної помилки при складанні бізнес-плану - лакування дійсності. Здавалося б, ну який сенс хвалити продукцію Ваших конкурентів у власному бізнес-плані? Чи не краще про щось приховати чи сказати як би побіжно, акцентуючи увагу на реальних чи уявних слабкості конкурентів?

Не піддавайтеся такій спокусі. Якщо Ви хочете утвердитися в цій галузі надовго, то дорожче за все для Вас повинна бути власна репутація.

Аналізуючи продукцію своїх конкурентів, намагайтеся врахувати всі фактори, що впливають на попит покупців, не звужує своє поле зору тільки на найбільш кидаються в очі параметрах - ціною та основні якісні характеристики. Постарайтеся зрозуміти, що насправді важливо для Ваших майбутніх клієнтів і як Ви зможете задовольнити їхні потреби до більшої вигоду своєї справи.

Ну, а якщо - по честі кажучи - Ви не бачите в лавах конкурентів ніякої "шпаринки", через яку можна було б "просочитися" на ринок (наприклад, світовий!), Доцільніше пошукати інше поле програми своєї енергії - сучасний бізнес вимагає відваги, але не авантюризму. Врешті-решт, створення своєї справи або реалізація нового інвестиційного проекту - не самоціль, головне завдання - отримати високий прибуток і завоювати хорошу ділову репутацію.