Управління бізнесом (2004)

План маркетингу

При складанні плану маркетингу Вам належить продумати і пояснити потенційним партнерам або інвесторам основні його елементи (а це, до речі, особливий і дуже важливий документ для Вашого внутрішнього користування).

Основні елементи плану маркетингу:

Схема розповсюдження товарів.

Ціноутворення.

Реклама.

Методи стимулювання продажів.

Організація післяпродажного обслуговування клієнтів (для технічних товарів).

Формування громадської думки про Вашу фірму та товари.

За кожним з цих пунктів - ціла "гроно" непростих питань, відповіді на які Ви повинні знати напам'ять, щоб не впасти обличчям у бруд під час обговорення Вашого бізнес-плану з майбутніми партнерами.

Природно, що, заходившись за проблеми маркетингу всерйоз і склавши власний план маркетингу, Ви будете в змозі написати на цю тему немало. Звичайно, не слід усе без винятку деталі "втискати" у бізнес-план. Треба лише на 3-4 сторінках викласти основне: як Ви будете продавати свій товар - через власні фірмові магазини або через оптові торговельні організації; як будете визначати ціни на свої товари і якого рівня прибутковості на вкладені кошти збираєтеся досягти; як будете організовувати рекламу і приблизно скільки коштів збираєтеся на це виділити; як будете домагатися постійного зростання обсягів продажу - за рахунок розширення району збуту або пошуку нових форм залучення покупців; як будете організовувати службу сервісу і скільки на це буде потрібно коштів; як будете добиватися хорошої репутації своїх товарів і самої фірми в очах громадськості.

І останнє, що треба привести у даному розділі бізнес-плану (особливо якщо Ви припускаєте реалізовувати товари за кордоном), - відомості про оцінку патентознавця патентної чистоти цих товарів у країнах, де збираєтеся їх продавати.