Управління бізнесом (2004)

План виробництва

Розділ бізнес-плану "План виробництва" готується тільки тими підприємцями, які збираються займатися виробництвом. Головне завдання цього розділу - довести потенційним партнерам, що Ви будете в змозі реально виробляти необхідну кількість товарів у визначений термін з необхідною якістю. Іншими словами, слід показати, що Ви дійсно знаєте, як організувати виробництво.

"А взагалі, чому треба про все це писати? - Запитають деякі читачі. - Зрештою, це моя внутрішня справа - як організовано виробництво. Вкладників грошей повинно цікавити лише те, чи зможу я повернути ці гроші і виплатити за них відсотки і дивіденди ". На жаль, така логіка сьогодні вже нікого не переконує. У всьому світі фінансисти цікавляться всіма деталями виробничого циклу позичальників - звичайно, не для того, щоб пропонувати їм свої рішення, а тому, що вони хочуть оцінити кваліфікацію керівництва фірми і обгрунтованість її планів. Щоб задовольнити цей інтерес, Вам треба відповісти на безліч питань. Природно, в бізнес-план треба включати відповіді лише на основні питання, а деталі можна перенести в додатки, обсяг яких не обмежений.

Які ж основні питання, на які необхідно відповісти в цьому розділі бізнес-плану?

Де будуть виготовлятися товари - на діючому або знову створюваному підприємстві?

Які для цього потрібні виробничі потужності і як вони будуть збільшуватись з року в рік?

Де, у кого і на яких умовах будуть закуповуватися сировина, матеріали та комплектуючі? Яка репутація цих постачальників і чи є вже досвід роботи з ними?

Чи передбачається виробнича кооперація і з ким?

Чи можливе якесь лімітування обсягів виробництва або постачань ресурсів?

Яке устаткування буде потрібно і де намічається його придбати?

• Чи можуть при цьому виникнути проблеми і яка? Дані цього розділу бажано приводити в перспективі

на 2-3 роки, а для великих підприємств - на 4-5 років.

Дуже корисним елементом тут може стати схема виробничих потоків на Вашому підприємстві (звідки і як будуть надходити до Вас всі види сировини і комплектуючих виробів, в яких цехах і як вони будуть перероблятися в продукцію, як і куди ця продукція буде поставлятися з Вашого підприємства). Врахуйте, що зовнішні експерти, яким можуть доручити проаналізувати Ваш бізнес-план, будуть розглядати даний розділ перш за все з точки зору того, наскільки раціональна Ваша технологічна схема.

На цій схемі обов'язково має знайтися місце і для процесів контролю якості. Не можна обійти ці питання і в тексті. Тут Ви повинні будете повідомити, на яких стадіях і якими методами буде проводитися контроль якості, а також якими стандартами при цьому Ви будете керуватися.

Нарешті, завершаться даний розділ бізнес-плану повинен оцінкою можливих витрат виробництва та динаміки на перспективу. При цьому варто не забути також про витрати, пов'язаних з утилізацією відходів та охороною навколишнього середовища. Тут завжди можливі самі неприємні "сюрпризи" у вигляді штрафів з боку урядових органів і протестів з боку громадськості, і краще заздалегідь "підстелити соломки".

До речі, для нових підприємств у бізнес-планах іноді виділяють спеціальний розділ - "Розташування". Це особливо важливо для підприємств, що створюють велике навантаження на навколишнє середовище, і для дрібних підприємств торгівлі, сервісу і громадського харчування.