Управління бізнесом (2004)

План персоналу

У цьому розділі бізнес-плану йдеться про те, з ким Ви збираєтеся організовувати свою справу і як Ви плануєте налагодити роботу свого персоналу. Відправною точкою повинні бути кваліфікаційні вимоги, тобто Ви повинні вказати, які саме фахівці (якого профілю, з якою освітою, яким досвідом) і з якою заробітною платою Вам знадобляться для успішного ведення справ. Ви повинні вказати, як збираєтеся роздобути цих фахівців: на постійну роботу або в якості сумісників (зовнішніх експертів); чи є можливість скористатися послугами якої-небудь організації з найму такого роду професіоналів.

Якщо частина персоналу у Вас вже найнята, Ви повинні дати про своїх співробітників короткі біографічні довідки, наголошуючи на їх кваліфікацію, колишній досвід роботи і його корисність для Вашого підприємства. Врахуйте, що Ваші потенційні партнери хочуть знати про Вас все - вони ж бо довіряють Вам свої гроші.

У цьому розділі слід навести також організаційну схему Вашого підприємства, з якої має бути чітко видно, хто і чим буде займатися, як всі служби будуть взаємодіяти між собою і як намічається координувати і контролювати їх діяльність. Оскільки з-за організаційної плутанини часто зазнають краху навіть найбільш багатообіцяючі проекти, такого роду інформація також буде цікавити інвесторів і банкірів. Докладний відповідь на можливі питання такого роду можна винести в додатки до бізнес-плану, включивши туди, наприклад, приблизні переліки службових обов'язків Ваших майбутніх працівників.

Доцільно в цьому розділі обговорити питання оплати праці керівного персоналу і його стимулювання (наприклад, чи будете Ви застосовувати систему участі в прибутках або намічає використовувати інші форми матеріального стимулювання).