Управління бізнесом (2004)

Юридичний план

Розділ бізнес-плану, присвячений правовим аспектам Вашого підприємства, доцільно готувати разом з юристом. Треба тільки правильно його підібрати. Краще домовитися про консультації з юрисконсультом однієї з діючих комерційних фірм.

Звісно, послуги юриста коштують дорого, тому необхідно ретельно готуватися до таких зустрічей, щоб зробити їх максимально короткими і інформативними (домовившись про погодинної оплати).

У розділі "Юридичний план", який особливо важливий для нових підприємств і фірм, слід вказати ту форму власності та організації справи, в якій Ви намічає вести справи. Кожна з цих форм має свої особливості, свої плюси і мінуси, які також можуть вплинути на успіх Вашого проекту і тому цікаво для Ваших інвесторів і партнерів.

Наприклад, одноосібне володіння - найбільш проста і бистрореалізуемая форма. Щоб створити таке підприємство, достатньо подати заяву про реєстрацію, причому не потрібно навіть дозволу (крім тих видів діяльності, де потрібні ліцензії на право займатися обраним видом діяльності). Але швидкість і легкість реєстрації - не єдині і не найважливіші фактори, які треба враховувати при створенні комерційної фірми.

Конкретне наповнення цього розділу залежить від обраної Вами форми організації. Одна справа, якщо це державне підприємство і Вам треба роз'яснити систему Вашої підпорядкованості та межі втручання начальства в господарську діяльність. І інша справа, якщо Ви збираєтеся створювати акціонерне товариство і треба пояснити майбутнє розподіл акціонерного капіталу між можливими акціонерами. Але головне - Ви повинні обгрунтувати причини вибору тієї чи іншої форми власності та організації справи, намітити можливі перспективи зміни цих форм і пояснити, чому Ви вважаєте таку стратегію найкращою.