Управління бізнесом (2004)

Оцініть ризик

Автори бізнес-плану повинні заздалегідь передбачити всі типи ризиків, з якими вони можуть зіткнутися, їхні джерела і момент їх виникнення. Після цього необхідно розробити заходи по скороченню цих ризиків і мінімізації втрат, які вони можуть викликати.

Чим глибше Ви пропрацюєте цю проблему, тим вищою буде до Вас довіру потенційних партнерів та інвесторів. Вірять (і дають гроші) не тому, хто оптимістично стверджує, що його справа безпрограшна, а тому, хто здатний заздалегідь передбачати "камінці" на своїй дорозі і пояснити, як він збирається конструювати свій "автомобіль" і вести його по дорозі, щоб не злетіти в кювет.

А подібних ризиків, на жаль, безліч: від пожеж і землетрусів до страйків і міжнаціональних конфліктів, змін у податковому регулюванні коливань валютних курсів. Звичайно, ймовірність кожного типу ризику різна, так само як і сума збитків, які вони можуть викликати. Від Вас потрібно хоча б орієнтовно оцінити те, які ризики для Вас найбільш ймовірні і в що вони (у разі їх реалізації) можуть Вам обійтися.

Після цього Ви вже можете приступити до відповіді на питання: як зменшити ризики і втрати? Така відповідь має складатися з двох розділів, у першому з яких можна вказати організаційні заходи профілактики ризиків, а в другому - власну програму страхування від ризиків. Наприклад, при ризику збоїв у графіку залізничних перевезень матеріалів і комплектуючих Ви можете опрацювати альтернативну програму транспортування необхідних Вам виробів за допомогою авіаційного чи автомобільного транспорту.