Управління бізнесом (2004)

Управління діловою кар'єрою

Важливим напрямком кадрового менеджменту є підвищення ролі обов'язкових атестацій працівників управління середньої і вищої ланки за підсумками року. Впровадження систем регулярної атестації є складним комплексним завданням, яку слід вирішувати з урахуванням слабких і сильних сторін кожного працівника. Виявляються такі сторони шляхом аналізу анкетних даних, бесід з атестуються, проведення тестів, семінарів, за допомогою листів опитування, експертних оцінок потенціалу працівника за низкою критеріїв та ін З точки зору підприємства, найбільш важливими є такі характеристики працівника: розумові здібності, здатність працювати в колективі, бажання і можливість виконувати виробничі завдання, спільні риси характеру (наполегливість, мужність, прагнення до досягнення успіху і т. д.).

Результати атестації працівників лягають в основу прогнозу їх подальшого використання, що знаходить своє вираження у плануванні ділової кар'єри. Етапи кар'єри розробляються в такому порядку:

Вивчення сформованого змісту роботи на окремих етапах службового просування.

Визначення нових "вхідних" і "вихідних" параметрів на кожному етапі.

Деталізація вимог для вступу в кожен етап: освітнього рівня, кваліфікації, віку і т. д.

Визначення ділового досвіду, необхідного для переходу до вищого етапу.

Кар'єра працівника як об'єкт планування та управління істотно впливає на стабільність персоналу, соціалізацію нових працівників, мотивацію до оволодіння новими професіями та підвищення кваліфікації.