Управління бізнесом (2004)

Зовнішня Середа

Менеджери, що працюють в рамках глобальної економічної середовища, повинні розбиратися в різних суспільних науках, географії у всіх функціональних сферах бізнесу, міжнародному праві та знати про можливі. Кожна країна має у своєму розпорядженні своїм законодавством, що регулює економічну діяльність. Угоди, досягнуті між країнами, які формують систему міжнародного права. Ключовими є такі характеристики багатосторонніх угод:

прийняття узгоджених і уніфікованих правил торгівлі;

обмін концесіями;

стимулювання економічного зростання.

Бізнес набуває все більш глобальний характер, оскільки транспортні засоби стають швидкохідні, а системи комунікацій дозволяють здійснювати контроль з великих відстаней. Більшість великих фірм діють на міжнародному ринку, тому що

нові товари швидко поширюються по всьому світу;

фірми можуть налагодити виробництво в різних країнах;

вітчизняні фірми стикаються з міжнародними конкурентами.

Значна частина світової торгівлі та прямих інвестицій припадає на промислово розвинені країни. Вони є головними імпортерами всіх видів продукції і головними експортерами по всіх галузях, за винятком паливної. Понад 95% прямих інвестицій ініціюється промислово розвиненими країнами, які разом з тим і отримують близько 75% цих інвестицій. Довгостроковою тенденцією можна вважати зростання частки торгівлі та інвестицій, що припадають на обробні галузі промисловості.

Фірмам, які розпочинають міжнародний бізнес, необхідно розібратися в ключових питаннях, коли вони опиняються в інших політичних та економічних системах. Традиційно країни класифікувалися за приналежністю до "першого", "другого" або "третього" світу. Країни "першого світу" (промислово розвинені і деякі нафтовидобувні) мають економіку з високим рівнем доходу. Країни "другого світу" в даний час вважаються країнами з низьким і середнім рівнями доходу. Країни "третього світу", або, що розвиваються, розташовані переважно в Африці, Азії та Латинській Америці. У міру переходу від країн з низьким рівнем доходу до промислово розвинених країн з ринковою економікою розподіл ВВП зміщується від сільського господарства до промисловості та сфері послуг.