Управління бізнесом (2004)

Іноземна валюта і валютні ринки

Існує принципова різниця між платежами на внутрішньому ринку і оплатами за товари, послуги або цінні папери, придбані за кордоном: на внутрішньому ринку використовується одна валюта, в той час як в зарубіжній угоді - два або більше різних валют. У поняття "іноземна валюта" включаються грошові знаки та інші платіжні документи, виражені в інших валютах. Обмінний, або валютний, курс - це кількість одиниць однієї валюти, необхідне для придбання одиниці валюти іншої країни. Поточний, або спот-курс, - це валютний курс, призначений для негайних розрахунків. Терміновий, або форвардний, курс оголошується для поставок у майбутньому. Відштовхуючись від цього, слід правильно.

Міжбанківський ринок - це валютний ринок між банками і всередині них. Різниця (спред) на поточному валютному ринку з негайною оплатою - це різниця між курсами купівлі та продажу, що визначається банком - торговцем іноземною валютою. Пряме котирування - це кількість одиниць внутрішньої валюти, необхідне для придбання однієї одиниці іноземної валюти. Зворотній котирування представляє собою кількість одиниць іноземної валюти, необхідної для придбання однієї одиниці внутрішньої валюти. Європейська система заснована на зворотному котирування, а американська - на прямій. Крос-курс - це курс валюти, розрахований з двох інших валютних курсів.

Брокери - це фахівці, що спрощують операції на міжбанківському ринку. Більшість валютних операцій здійснюється в комерційних банках. Іноді банки взаємодіють через брокерів з торговцями інших банків. Поряд з банками певні спеціалізовані організації займаються ф'ючерсні й опціонні угоди, пропонуючи дещо інші умови, ніж банківський сектор. Серед них:

• міжнародний валютний ринок, який займається, в першу чергу, ф'ючерсними контрактами, тобто контрактами на поставку в майбутньому певних валют на конкретну суму і з точною датою оплати;

• Лондонська міжнародна фінансова ф'ючерсна біржа, яка також займається ф'ючерсними контрактами;

• Філадельфійська фондова біржа, що являє собою порівняно нову концепцію валютної торгівлі, а саме концепцію опціонів. Опціон - це право на покупку або продаж валюти протягом певного періоду або на конкретну дату.

Конвертована валюта дозволяє громадянам відповідної країни, а також іншим особам (нерезидентам) обмінювати її на інші. Тверда валюта - це валюта, яка, як правило, повністю конвертована або відносно стабільна в порівнянні з іншими. До зустрічній, або товарообмінної, торгівлі часто вдаються фірми, що зазнають труднощі в отриманні твердої валюти для оплати придбаних товарів або послуг. Бартер - це обмін товару на товар. Варіантом бартерної угоди є обмін товарів на товари, які реалізуються потім за гроші, а не споживаються.

Основними шляхами використання валюти є:

• комерційні операції, тобто операції, що включають придбання та продаж іноземної валюти з метою полегшення торгівлі товарами і послугами;

• створення ринку - важливий шлях використання іноземної валюти, що відноситься до угод між брокерами і торговцями в банках або безпосередньо між торговцями різних банків;

• арбітраж - це купівля і продаж валюти з метою отримання прибутку від різниці цін (курсів).