Управління бізнесом (2004)

Фінансові ринки для міжнародних операцій

Фінансові ринки та організації дозволяють фірмам рости в глобальному масштабі і обслуговують клієнтів у всьому світі. Важливим джерелом кредитів є ринок євровалют. Євровалюта - це будь-яка валюта, що зберігається в банку за межами країни її походження. Лондон - ключовий центр ринку євровалют. Основні характеристики ринку євровалют наступні:

цей ринок в основному оптовий, а не роздрібний;

регулювання на ньому практично відсутня;

внески, як правило, строкові чи у вигляді заощаджень, а не для видачі по поточним вимогам;

цей ринок переважно доларовий (євродолари).

У багатьох країнах існують дуже активні ринки облігацій та різноманітні , доступні як вітчизняним, так і іноземним вкладникам капіталу. Міжнародний ринок облігацій підрозділяється на ринки іноземних облігацій і єврооблігацій. Іноземні облігації продаються за межами країни позичальника, але виражаються у валюті що випустила їх країни. Єврооблігації продаються в країнах, відмінних від тієї, у якій валюті вони виражені. У деяких випадках єврооблігації випускаються в декількох валютах та конвертуються у звичайні акції. Випуск облігацій в євро заснований на комбінованої валюті країн - членів ЄС.

Ще одним джерелом фінансування на ринках кредитів, а також на ринках євродоларів та єврооблігацій є ринок акціонерного капіталу. Трьома найбільшими міжнародними фондовими біржами світу, які постачають акціонерний капітал на ринок, є Токійська, Нью-Йоркська і Лондонська. Ринкова капіталізація виражається загальним числом акцій певної компанії, яка зареєстрована на фондовій біржі, помноженим на ринкову ціну акції. Значною подією було створення ринку евроакцій. Це ринок акцій, що продаються за межами країни, в якій знаходиться їх випустила компанія. Ринки біржових акцій створюються також у країнах, що розвиваються, але на них котирується обмежена кількість компаній, і активної торгівлі не відбувається.