Управління бізнесом (2004)

Міжнародні банки

Важливим аспектом розвитку міжнародних ділових операцій стало збільшення кількості послуг, що пропонуються міжнародними банками. Банки беруть участь у міжнародних банківських операціях шляхом встановлення кореспондентських відносин або відкриття за кордоном своїх філій та відділень або шляхом організації консорціуму з банками в інших країнах. Трьома важливими областями міжнародної банківської справи є розширення спектра пропонованих послуг, доступ до ринків та облік мінливої ринкової ситуації, а також прибутковість.

Світовим (або Світовим) банком називається Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), створений в 1944 р. разом з МВФ з метою відбудови та реконструкції світової економіки. Він знаходиться у спільному володінні 151 країни, його капітал складається з внесків урядів цих країн. Банк надає позичальникам фінансування з коштів, які сам займає на світовому ринку капіталу, а також з надходжень за попередніми позиками і з власних доходів. МБРР позичає кошти в конвертованій валюті урядам для розвитку інфраструктури. Існують також регіональні та національні банки розвитку, що прагнуть фінансувати ті ж види діяльності, що і Світовий банк (наприклад, Міжамериканський банк розвитку).

Крім національних і міжнародних існують також позанаціональний (офшорні) фінансові центри, які надають фінансування, що виходить не з їх власних країн. Ключовими офшорними фінансовими центрами є Лондон, Карибський басейн, Панама, Гонконг, Сінгапур і Бахрейн.