Управління бізнесом (2004)

Саморозвиток менеджера

У інформальном освіту найбільш результативними складовими зазвичай вважаються обговорення з колегами, читання спеціальної і загальної літератури, присутність на нарадах і конференціях, навчання під час роботи методом проб і помилок.

Однак обговорення з колегами корисно, якщо вони досвідчені, добре розуміють Ваші проблеми, можуть толково сформулювати свої міркування, хочуть і готові допомогти Вам, а Ви готові прийняти цю допомогу, вислухати їх, правильно зрозуміти, повірити їм і реалізувати їх пропозиції.

Результативність читання, за твердженнями психологів, визначається тим, що при одноразовому прочитанні матеріалу він засвоюється не більше ніж на 50%, а без негайного програми знання не зберігається. Але хто читає статті й брошури по 3-4 рази і відразу пускає їх у справу?

Вислуховування доповідей на конференціях (навіть уважне, а не в напівдрімоті) приносить користь в основному тільки як засіб знайомства з цікавлять Вас фахівцем з подальшими докладними розпитуваннями його в кулуарах. Це ж робиться аж ніяк не завжди.

Багато хто стверджує, що найкраще вони вчаться на роботі. Часто це не так. За двадцятирічний період зазвичай річний досвід повторюється майже без змін ще 19 разів: багато помилок проходять непоміченими, і в результаті ефективність роботи залишається низькою. Необхідно вміти також аналізувати власний досвід. На флоті є такий вислів: "Скриня адмірала обійшла з ним навколо світу, але так скринею і залишився!".

Але навіть якщо ми щось знаємо і вміємо, то це ще не означає, що ми будемо це застосовувати. Тому є більше дюжини причин - від ліні до безсовісно. Але про це - окрема розмова.