Управління бізнесом (2004)

П'ять кроків самоконтролю

З контролем засвоєння справа йде по-іншому. У звичайних заняттях контроль - зовнішній. Зазвичай викладач з'ясовує правильність розуміння і засвоєння. При самоосвіті в більшості випадків і контроль доводиться вести самостійно, переходячи від простого до складного. Виділимо п'ять основних кроків.

Найпростішим є усна або письмова відповідь викладачеві, подібно до заліку або іспиту. Питання ставляться більш-менш чітко, бо сам викладач визначає, що запитати і як поставити запитання, виявляє ступінь знання, глибину нерозуміння, необхідність повторення й повторного заліку.

Більш складним є відповідь в групі товаришів по навчанню. Питання може бути поставлений не так чітко, як це робить викладач, менш коректно. Відповіді сприймаються менш підготовленими людьми, які не вміють "витягувати", подаючи навідні репліки. Важче бути впевненим у правильності досягнутих результатів, у тому, що вже можна припинити пошуки істини і задовольнитися.

Ще більш складно відповідати по тесту. У ідею використання тестів закладено старе правило декомпозиції, сформульоване ще Декартом: "розчленувати кожну вирішувану Вами завдання на стільки частин, на скільки зможете і на скільки це буде потрібно Вам, щоб їх легко було вирішити". З тестами відбувається те ж саме: відповідаючи на багато відносно дрібні і прості питання, Ви, користуючись ключем, потім можете отримати оцінку з питання набагато більш широкого плану, наприклад, розказати, які є. Так, власне, і могли б складуться справи з використанням посібників типу МАСТАК: поставте собі оцінки, підрахуйте середню з урахуванням важливості кожного з питань і визначте свою виважену оцінку щодо виконання якоїсь функції. Так можна зробити, але ми не закликаємо Вас до цього. Ми хочемо з допомогою посібника не вирішувати завдання нормативного типу - визначити відповідність читача якимось нормам (всі ці норми змінюються по місцю і часу, різні на різних підприємствах, в різних умовах і колективах, для кожного з читачів), а допомогти в удосконаленні свого стилю роботи, в усуненні недоліків і недоробок в ньому. Працюючи з допомогою, доводиться обдумувати пропонований рада і визначати його прийнятність в певних умовах.

Ще складніше видозмінити рекомендацію, сконструювати з неї адаптовану для себе, але відрізняється з-за того, що для Ваших умов її ефективність може бути підвищена. Такі зміни можуть стосуватися дрібних деталей, але можуть і кардинально відрізнятися, абсолютно по-іншому вирішуючи підняту проблему.

Саме ж складне - засвоївши загальний підхід, самостійно відшукувати головні труднощі, що заважають Вам, та шляхи їх усунення, самостійно формулювати рекомендації для себе і свого колективу, тобто робити свій МАСТАК.

Не обов'язково проходити послідовно всі зазначені кроки, але чітко уявляти можливості кожного з них - слід.

Досвід показує, що особи, які не готові до виконання п'ятого кроку і втягується в відповідну роботу, будучи навіть безсумнівно кваліфікованими фахівцями, не могли генерувати рекомендації, крім самих загальних і тривіальних. Найбільша користь виходить в тих випадках, коли вдається визначити нюанси, в значній мірі впливають на результати роботи.

МАСТАК - посібник динамічний. Змінюються умови роботи, ставляться нові завдання, змінюються люди, а тому повинні змінюватися і самі рекомендації, і їх важливість. Готуйтеся до п'ятого кроку.

Допомоги по методу МАСТАК вже розроблені для керівних працівників і фахівців різного рівня: для керівників організацій та їх заступників (МАСТАК-РО), керівників підрозділів (МАСТАК-РП), майстрів виробничих дільниць (МАСТАК-М) і виробничого навчання (МАСТАК-МПО) .

Зміст рад у них, звичайно, різне, але форма і основна мета єдині: не стільки повідомлення нових знань, скільки сприяння виробленню умінь і навичок, необхідних для практичної діяльності, і організація самостійного контролю їх застосування.