Управління бізнесом (2004)

Рекомендації

1. Загальні

1.1. Керівництво підприємством, в основному полягає в управлінні людьми. Продумайте, наскільки Вам вдалося створити працездатний колектив і встановити в ньому ділові стосунки.

1.2. У перелік якостей, необхідних для керівного працівника і різних спеціалістів, включаються різні і в неоднакове кількості - від одиниць (5-6) до сотень (200300). З наведеного нижче переліку визначте, що і наскільки важливо для Ваших умов і наскільки Ви цими якостями володієте.

Доповніть перелік тими якостями, над вдосконаленням яких Вам слід працювати в першу чергу:

здатність передбачати;

здатність організовувати;

спроможність узгоджувати і контролювати;

сміливість;

почуття відповідальності і боргу;

високий рівень загальної культури;

почуття справедливості і здатність стримувати негативні емоції;

точність;

самовладання і здатність працювати в стресовій обстановці;

почуття гумору;

професійні знання, уміння і навички.

1.3. У попередньому пункті Вашу увагу звертала на те, які якості слід розвивати. Існують і типові помилки, яких треба уникати в своїй роботі. Оцініть і їх:

відсутність колегіальності при прийнятті рішень;

зажим критики;

допущення підлабузництва;

недовіра до співробітників;

привласнення результатів роботи колективу;

байдужість до успіхів підлеглих;

демонстрація власної переваги;

переважання командування над переконанням;

командування через голови безпосередніх начальників.

1.4. Вступаючи на посаду, не слід заявляти, що все було погано, а тепер все стане добре. Це вже говорилося Вашим попередником.

1.5. Чи є у Вас розмежування обов'язків і письмове закріплення відповідальності - одна з найважливіших гарантій виконання завдання? Не треба боятися "папери" (тобто документів), т ак як, не будь документації, зупиниться вся робота. Але бійтеся надлишку "папери", яка не є необхідною для ведення справи.

1.6. Чи має на Вашому підприємстві кожен підрозділ, велике чи мале, своє "Положення", яка є, по суті, його статутом, паспортом? По ідеї - так. Все ж таки перевірте, чи є воно, чи не застаріло.

1.7. Корисно думати про завоювання рекордів, але при цьому необхідно враховувати і наступне:

у що обходиться рекорд і чи може він бути поширений, хоча б і не в самому найближчому майбутньому, на інші ділянки роботи; чи не виходить так, що в півтора рази збільшивши продуктивність, Ви в п'ятнадцять разів збільшили витрати;

чи є рекорд завершенням пройденого шляху або це хитрий маневр, не підкріплений раніше досягнутими результатами, хай не такими важливими і помітними, але які є базою для рекордного ривка;

рекорд знімає психологічну упередженість в граничності існуючих норм і досягнень, але відбувається це тільки в тому випадку, якщо умови, в яких він встановлений, не здаються оточуючим занадто вже відокремленими і привілейованими, якщо вони не думають: "надали б мені такі умови - я б і не те показав! ".

1.8. Треба повною мірою знати права і обов'язки служб і підрозділів, з якими Ви взаємодієте. Це - запорука успіху завдання, до виконання якого залучається "сусід".

1.9. Приділяйте особливу увагу роботам, невиконання яких завадить роботі інших підрозділів. Нехтування ними стане Вам дуже дорого.

1.10. Встановіть такий порядок, при якому працівники відділу, цеху, що прийняли рішення, не задовольняє працівників іншого відділу чи цеху, негайно повідомляли б про це своєму начальнику.

Остаточне рішення невідкладно повідомляйте зацікавленому підрозділу.

1.11. Найкраще просувається те, чим цікавиться і що контролює особисто сам. Складіть перелік цих своїх справ з

зазначенням їх відносної важливості, перевіряйте і контролюйте його.

2. Робота з персоналом

2.1. Сьогодні багато керівників глибокодумно вважають: "Не знайдеш у нас толкових людей - ось в чому нещастя!" Це не так. Оглядитесь серед своїх підлеглих, зменшіть їх недоліки, допоможіть розвинути гідності, висуньте - і їм не буде ціни. Люди, узяті з боку, на виробництві не завжди зможуть вписатися в колектив, освоїтися з новими умовами роботи, виправдати які покладалися на них надії. У співробітника, що працює на Вашому підприємстві, видні і хороші, і погані сторони, причому помітніше - погані. У співробітника, якого Ви збираєтеся взяти з боку, помітніше хороші сторони, а погані - приховані. Пам'ятайте гарний вислів: "Якщо нам потрібен директор - ми наймаємо чорнороба".

2.2. Приймаючи на роботу нового співробітника, продумайте, що ж він повинен продемонструвати за час випробувального терміну. Створіть умови для того, щоб він міг це зробити і проявити саме ті якості, які йому потрібні для виконання посадових обов'язків.

2.3. Встановіть порядок, при якому хороша репутація та схвальні відгуки про підлеглих є позитивним показником для керівника.

2.4. Неодмінна умова для успіху будь-якого заходу - заохочення за успішну роботу і стягнення за упущення, недоробки, недбалість. Потрібні і "батіг", і "пряник", але для більшості людей "пряник" дієвіше і ефективніше. Не захоплюйтеся дисциплінарними стягненнями, особливо на початковій стадії роботи на посаді.

2.5. Завдання та розпорядження повинні віддаватися спокійним тоном, бути ясними, визначеними, вичерпними і переконливими. Вказуйте не тільки хто, що і коли повинен виконати, але й кінцеву мету цієї роботи.

2.6. Переконайтеся, що підлеглі зрозуміли Вас правильно і будуть робити саме те, що задумали Ви.

Так буває далеко не завжди, а щоб переконатися в цьому і переконати їх, проведіть багато разів випробуваний нами простенький і наочний експеримент.

Зібравши підлеглих і роздавши кожному папір і олівець, дайте завдання: "Самостійно, нікуди не підглядаючи, намалюйте коло під квадратом!" Зберіть і розгляньте листочки.

Виявляється, що навіть таке просте завдання може бути виконане безліччю різних способів. (Для визначеності попросіть попередньо позначити правий верхній кут аркуша буквою В.) Можуть бути самі неймовірні помилки: замість квадрата - куб, малюнок перевернуть та ін Це - помилки, але і правильних відповідей може бути безліч.

Все це правильні рішення, але не ті, які були потрібні Вам, і Ви дізнаєтеся про це, коли робота буде закінчена. Все доведеться переробляти, упустив час і зазнавши витрати.

Знайдіть спосіб перевірити правильність розуміння завдання. Адже навіть армійське правило: "Повторіть наказ!" не врятує його в нашому прикладі. Ваш підлеглий відповість: "Є намалювати коло під квадратом!" - І зробить не так.

2.7. Взявши гроші в борг до понеділка, Ви, звичайно, зробите все можливе, щоб не затягнути термін його повернення до вівторка. Покликавши знайомого в гості, Ви в цей час не підете в кіно. А чи можете Ви допустити обман по службі, "ділову брехня" в термінах і кількості? Наприклад, не бути присутнім в кабінеті в години прийому з особистих питань (тобто в той час, на який запросили людей)? Задумайтесь, який моральний збиток принесуть вам подібні "дрібні" обмани.

2.8. Не забувайте вітати своїх співробітників з днем народження і іншими крупними сімейними святами. Звідти самі або доручіть секретарю відповідний календарний список і слідкуйте, щоб у ньому не було пропусків і помилок.

2.9. Чи знаходяться в резерві Вашої номенклатури люди, дійсно гідні на висунення на вищу посаду? І навпаки: чи знаходяться в резерві кращі працівники, найбільш гідні висунення? Перевірте, як останнім часом проходили кадрові переміщення і скільки в них брало участь людей з резерву. Чи не фікція чи все це? Щоб протестувати та оновити і сам резерв, і його підготовку.

2.10. Для висунення знайдіть людину, яка завжди (або майже завжди) справлявся зі справою, яку йому доручали. Не намагайтеся висувати людей з великим (на Вашу думку) потенціалом, але погано виконують свою сьогоднішню роботу. Найчастіше підвищення гідний чоловік, успішно довів свою працездатність, а не той, хто працює неважливо, але "з великими задатками".

2.11. При підготовці до підвищення в посаді обов'язково підвищуйте і кваліфікацію людей в управлінні виробництвом. Інакше, ставши з майстра начальником цеху (і так далі), він збереже прийоми та навички роботи, характерні для майстра, а посада буде вимагати навіть іншого розподілу часу між тими ж управлінськими функціями. 3. Робота над собою

3.1. Ви, мабуть, чи не вважаєте, що спортсмен або спортивних,

ва команда можуть підвищити свій клас, тільки беручи участь у спів -

ревнощів і не проводячи систематичних занять і спеці -

них тренувань? А як у Вашій організації проводяться

заняття з підвищення кваліфікації співробітників - теоретичного

етичні та практичні?

Як все це пов'язується з підвищенням Вашої кваліфікації? Перевірте ефективність цих занять і включити самі в створення для себе колективу однодумців.

3.2. Працюючи з деревом, доведеться в якійсь мірі стати столяром, керуючи автомобілем - стати шофером. Ви працюєте з людьми ... Визначте - який Ви психолог і соціолог? Що Ви прочитали і спробували з цих питань, де удосконалювалися?

3.3. Відомо, що перш ніж братися до роботи, треба всю її ретельно продумати так, щоб остаточно склалася модель готової роботи. Це відноситься і до роботи над собою. Створіть для себе модель тієї людини, яка має бути на Вашому місці. Це мета. Визначте також шляхи її досягнення.

3.4. Запишіть на листку в порядку важливості самі термінові справи. Спочатку Заходіться за справу № 1 і не відступайте від нього, поки не закінчите. Потім так само зробите справами № 2, № 3 і т. д. Завтра також зосередьтеся на самому головному.

3.5. Відомо, що людина в звичайних умовах використовує 3-5% своїх можливостей. Включення стимулюючих емоцій дозволяє мобілізувати "приховані резерви". Те, що нам хочеться робити, ми зазвичай робимо краще і раніше всього іншого. Навчившись перетворювати завдання з "треба" в "хочеться", Ви майже автоматично збільшуєте свою продуктивність.

3.6. Хто не ризикує, той не виграє! Але ризикувати треба вміти, а у вузах цьому не вчать. Вчіться ризикувати не "в бойовій обстановці", під час проб і помилок на виробництві, а "на попередніх маневрах", використовуючи ділові ігри та інші активні методи навчання (АМО).

3.7. Ділові ігри застосовують як дослідних - для перевірки гіпотез, накопичення даних, вироблення і

перевірки нових принципів управління і організаційних структур; виробничих - для відпрацювання певних

положень, тренування персоналу, прогнозування проведення операцій, в яких беруть участь кілька організацій, дії яких координуються в ім'я досягнення спільної мети; навчальних - для навчання діяльності в звичайних та екстремальних (аварійних) умовах, навчання прийняття рішень, тренування певних навичок, перевірки кваліфікації співробітників і т. п.

Ви, звичайно, чули про все це, але для того, щоб не уподібнитися спортсмену-заочника, спробуйте самі, що найбільш прийнятне для Вас і Вашої організації з великого арсеналу АМО.

3.8. На багатьох підприємствах досить добре зарекомендували себе окремі АМО як дослідні ігри (оргде-ятельностние, проблемні та інші), так і виробничі та навчальні. Чи не впроваджуйте сліпо передовий досвід, не пересаджувати дерева з благородного саду на кам'янистий грунт. Підготуйтеся до адаптації нововведень.

3.9. Систематично контролюйте свою діяльність та досягнення. Застосовувати при цьому метод МАСТАК, звичайно, не обов'язково, але робити це слід безперервно і постійно. Почніть сьогодні, не відкладайте "на понеділок".

4. Впровадження нововведень

4.1. З'ясуйте, на яких припущеннях заснована необхідність застосування нововведення.

4.2. Не намагайтеся впроваджувати нове тільки тому, що воно нове, чи тому, що про нього були хороші публікації. Думайте самі, бо двох абсолютно однакових організацій, як і людей, не існує, і те, що для однієї дуже ефективно, для іншої може бути зовсім руйнівно.

4.3. Нововведення може представлятися дуже ефективним з точки зору деякого раніше зафіксованого критерію. Спробуйте змінити критерій на інший і оцінити ефективність по ньому.

4.4. Більшість завдань і рішень багатокритеріальні. Навіть коли Ви ідете купувати новий костюм, Вас цікавлять зростання, розмір, фасон, матеріал, колір, ціна, смак дружини ... Критерії для нововведення можуть входити у великі групи: технічні, технологічні, економічні, соціально-психологічні, політичні, екологічні. Найцікавіше, що в багатьох випадках діють вони всі - навіть політичні. Обговоріть їх і визначте відносну важливість кожного критерію.

4.5. Оцініть ступінь відповідності нововведення різних видів діяльності, що традиційно існують на Вашому підприємстві - чи не доведеться поступитися важливими принципами.

4.6. Якщо це принципово нову справу і воно має перспективи розвитку, визначте ці перспективи й обрії: і ближні цілі, і дальні.

4.7. З самого початку з'ясуйте, хто буде прихильниками і хто - противниками нововведення.

4.8. Холоднокровно вивчіть позицію противників - хто заперечує і чому. Нововведення викликає особливе опір осіб та колективів, якщо веде до таких наслідків:

знецінення результатів їх роботи;

підриву їх ведучого положення;

матеріальних втрат колективу і, особливо, окремих осіб;

появи конкурентів.

4.9. Знайдіть людей, виграють від впровадження пропозиції, і тих, чиї інтереси не зачіпаються. Основні союзники нововведення знаходяться серед них. Прагніть зацікавити людей в реалізації нововведення; при цьому пам'ятайте, що важлива не тільки матеріальна зацікавленість.

4.10. Будьте готові до різкої критики нововведення. Боротьба з існуючим положенням - боротьба серйозна. У ній Ви можете зіткнутися не тільки з неупередженим думкою, але і з консерватизмом, страхом змін і перестраховкою, а якісь аспекти, нові для Вас, будуть і зовсім правильними. Проявляйте стриманість, вміння оцінити позицію опонентів.

4.11. Серйозно готуйтеся до захисту нововведення, розглядайте з точки зору різних критеріїв всі основні аспекти, і в тому числі:

скільки буде коштувати в серії новий виріб?

який буде попит на нього?

які труднощі його освоєння для підприємства?

що підприємство отримає від впровадження нововведення?

які зміни викличе реалізація нововведення в суміжних підрозділах і організаціях?

4.12. Вживайте терміни, зрозумілі тим, кого Ви намагаєтеся переконати, уникайте наукообразія.

4.13. Якщо ідею доведеться представляти комісії, групи або раді, попередньо переконаєте в її важливості одного-двох членів, щоб залучити їх на свій бік.

4.14. Будьте готові для обгрунтування своєї точки зору застосувати фундаментальні матеріали, результати наукових досліджень, схеми та графіки, статистичні матеріали та моделі.

4.15. Жодним чином не проявляйте свої побоювання, що ідею можуть не схвалити. Навпаки, висловлюйте впевненість, що вона буде прийнята.

4.16. Ентузіазм часто сприяє схваленню, але не захоплюйтеся і висловлюйте свою ідею коротко, ні в якому разі не перевищуючи регламенту. Заздалегідь відрепетирують своє повідомлення.

4.17. Під час обговорення нововведення підготуйте наочні матеріали, що пояснюють його суть. При цьому добре використовувати демонстраційні плакати і гірше - діапозитиви, тому що учасники засідання не завжди зможуть за час демонстрації кадру вловити всю інформацію, їм може бути потрібно повернутися до неї, зіставивши дані різних плакатів.

4.18. Впровадження нововведення, природно, порушує нормальний перебіг існуючого виробничого процесу. В тільки-тільки відпрацьований процес навряд чи хто-небудь стане вводити великі зміни, якщо вони, звичайно, не усувають помічені недоробки і прорахунки. Визначте час, коли назріє необхідність в розглянутому нововведення, коли воно стане рятівним. Цей час не дуже тривалий час. Нововведення може бути як передчасним, так і запізнилися. Будьте готові довести його актуальність.

4.19. Може виявитися, що максимальний ефект буде виходити не на Вашем, а на іншому підприємстві. Саме його співробітників і потрібно зробити Вашими союзниками і співавторами.

5. Застосування науки управління

5.1. Ефективна організація керівництва створюється тоді, коли визначені і чітко регламентовано основні принципові питання управління. Перевірте, як застосовуються основні положення науки управління підприємством.

5.2. НОТ - це наукова організація праці. Що конкретно Ви прочитали по НОТ? Що забули з відомого? Чи пам'ятаєте, наприклад, рекомендовану ще на початку століття технологію зміни норм? Ось вона.

Розробивши нову НОТ, ні в якому разі не намагайтеся впровадити її, посилюючи норми наказним порядком без попередньої роботи. Можуть побити, навіть вбити, і вже майже напевно відбудеться страйк.

Поповніть роботі за новою НОТ одного розумного, здатного і честолюбного людини. Дайте йому можливість працювати по-новому на очах у всіх і заробляти за той же час в 1,5-2 рази більше не особливо перетруждаясь.

З'явиться другий працівник, який бажає працювати так само. Навчіть його.

Коли по-новому працюватимуть приблизно 3 / 4 всіх працівників, впровадження нових норм буде сприйнято як справедливе і потрібну справу. А загальна тривалість переходу на ефективну роботу по-новому може виявитися набагато менше чисто наказного варіанту. За такою чи технології нововведень працюєте Ви?

5.3. Врахуйте, що НОТ, застосована на початку століття в будів -

будівництві, дозволила довести продуктивність праці кам'яний

щіка з 120 до 350 цеглин на годину. За сьогоднішніми нормами (не

завжди виконуються), незважаючи на наявність величезного управ -

ленческого апарату, АСУП, підйомних кранів, автомашин і

транспортерів, в час муляр повинен викладати ... близько

120 цеглин!

Освіжіть знання з НОТ і застосувати їх.

5.4. Наявні у Вас ентузіастів нових методів управління виробництвом і дайте їм можливість проявити себе як в розробці конкретних питань, так і в пропаганді нових ідей.

5.5.Что Ви знаєте про методи дослідження операцій (ІВ)? По одному з визначень, ІВ - це надання допомоги адміністратору в прийнятті ними рішень шляхом забезпечення його необхідної кількісної інформації, отриманої науковими методами. Ще з перших кроків застосування ІВ визнавалося, що гарним результатом слід вважати, коли ефективність підвищувалася в 2-3 рази, а не на 20-30%.

5.6. Для успішного застосування ІВ на підприємстві необ -

обхідно:

забезпечити доброзичливе ставлення вищого керівництва підприємства;

добитися того, щоб хоча б деякі провідні керівники отримали мінімальне уявлення про те, що може дати ІВ і що від них вимагається для досягнення результатів.

5.7. Для підготовки співробітників до використання ІВ сле -

дме:

організувати цикл занять щодо методів ІВ, бажано з використанням активних методів навчання, що дозволяють придбати вміння в застосуванні ІВ до вирішення конкретних питань;

вирішити практично хоча б одне завдання стосовно до Вашого підприємства за допомогою фахівців з ІВ. Цей приклад доцільно використовувати як наочний навчальний матеріал для навчання керівників інших підрозділів. При цьому не слід чекати швидкого визнання. Найчастіше реакція буде такою: "В інших підрозділах - звичайно, а в нас можливості застосування цих методів в даний час немає";

створити з числа співробітників групу для всебічної підготовки і вирішення нових завдань;

не вимагати на перших порах від цієї групи кардинальних рішень. Визначте, що в першу чергу Вам слід зробити.

5.8. Очевидно, що сьогодні неможливо підвищити ефектив -

ність виробництва без застосування сучасних економіко-ма -

тематичних методів. Визначте, які з них і де на Вашому

підприємстві можуть використовуватися: теорія масового обслуговуючи -

ня, системотехніка, програмно-цільовий підхід? Чому, ко -

так з'явилося мережеве планування та управління (СПУ), багато

стверджували, що воно більш важливо, ніж відкриття атомної енер -

гии? Чому так слабо впроваджено СПУ сьогодні і у Вас?

5.9. Мало хто всерйоз вирішується на передачу повноважень і делегування влади. Ризикніть передати важливе питання на повну відповідальність підлеглого, найбільш зацікавленого в його рішенні. Він і його знає краще за Вас, і часу для нього знайде більше, уваги приділить достатньо, і досвід придбає, і самоповагу.

5.10. Чи не можна декому з Ваших підлеглих надати правопрінятія рішень і підпису документів, не звертаючись до Вас? Розширте коло таких документів, питань та осіб.

5.11. Відновити в пам'яті і перевірте виконання Вами найпростіших положень техніки особистої роботи, планування особистого часу, ведення записів і картотек, проведення нарад. Ви пам'ятаєте, що порядок на робочому столі - перша умова плідної роботи, що нагромадження паперів на ньому не тільки приводить до втрати часу, але й псує настрій, що ідеальним слід вважати зовсім порожній робочий стіл?

6. Робота з іншими комерційними структурами

6.1. Зауважте, що фірми, особливо в період переходу до ринку, можуть бути різними. Керівники одних фірм (і таких, напевно, більшість) вважають самогубним гасло "Не обдуриш - не продаси!" і борються за кришталеву чистоту всіх своїх справ, серед інших можуть виявитися бажаючі зірвати куш, комерційна організація здається їм таким місцем, де можна запросто купувати на гріш дюжину п'ятаків. Вчіться діяти в ринкових умовах, коли і поторгуватися можна, і необхідно чітко розуміти цілі іншого.

6.2. Укладаючи договір з фірмою на певний термін, зверніть увагу на те, в якому становищі Ви опинитеся після його закінчення:

хто і як буде продовжувати постачання потрібних Вам виробів та інформації;

якщо робота фірми буде виконуватися на обладнанні, що здається Вами в оренду, то в якому стані воно виявиться, не зажадає чи негайного капремонту та модернізації.

6.3. Визначте, що буде, якщо фірма не виконає своїх зобов'язань. Прикрити зверху і скоординувати план нікому.

6.4. Приготуйтеся до того, що у комерсантів не виявиться всієї необхідної звітності та обліку, до яких звикла

Ваша бухгалтерія, а Вас, припустимо, змусять звітувати "по повній формі".