Основи управління якістю (2002)

1.2. Управління витратами на якість

Визначення витрат на якість

Управління витратами на якість, як зазначалося раніше, є найбільш поширеним і часто використовується при побудові системи якості за вимогами стандартів ISO серії 9000. Витрати на якість включають в себе всі витрати, пов'язані з якістю, і підрозділяються на дві загальні групи - витрати, викликані розбіжностями, і витрати на попередження та виявлення невідповідностей.

Витрати, пов'язані з якістю (витрати на якість), - це витрати, що виникають при забезпеченні та гарантуванні задовільної якості, а також витрати, пов'язані з втратами в тому випадку, коли не досягнуто задовільну якість [18].

Структура витрат на якість

Витрати на якість, як показано на рис. 33, поділяються на такі:

капіталовкладення (плановані витрати на управління якістю);

втрати (непередбачені витрати, викликані дефектами).

Витрати на управління якістю (капіталовкладення) зводяться до витрат на попереджувальні дії і витратам на виявлення невідповідностей методом оцінки якості (випробування, контроль, дослідження).

Група витрат, викликаних дефектами, вважається збитками і поділяється на дві підгрупи: витрати на усунення невідповідностей у процесі виробництва; витрати, пов'язані із задоволенням рекламацій споживачів, викликаних

невідповідністю готової продукції.

У стандарті ISO 9004-1 наведені такі складові витрат на якість.

Запобіжні дії - витрати на заходи з попередження дефектів.

Оцінка - витрати на проведення випробувань, контролю та досліджень з визначення відповідності вимогам якості.

Дефекти, виявлені в процесі виробництва - витрати, викликані невідповідністю продукції вимогам якості, виявленим до поставки (наприклад, пов'язані з повторним наданням послуги, переробкою, повторними випробуваннями, списанням, відходи).

Дефекти, виявлені після виробництва - витрати, викликані невідповідністю продукції вимогам якості, виявлених після поставки (наприклад, пов'язані з технічним обслуговуванням і ремонтом продукції, претензіями споживачів і поверненням, покриттям збитків і знижок, рекламаціями на продукцію та юридичною відповідальністю).

Розглянемо докладно кожну складову витрат на якість.

Витрати на попереджувальні дії.

Діапазон заходів, спрямованих на забезпечення якості і попередження дефектів, дуже широкий. До них належать такі заходи, як побудова системи якості за вимогами стандартів ISO серії 9000, побудова системи загального управління якістю (TQM), впровадження системи статистичної обробки даних шлюбу і невідповідностей, проведення днів якості та ін Структура і величина витрат на попереджувальні дії змінюються в Залежно від використовуваних засобів забезпечення якості. Побудова системи якості за вимогами стандартів ISO серії 9000 пов'язано зі значними витратами. Серед них можна виділити наступні витрати:

на побудову та документування системи якості: розробка методик якості; розробка і ведення документації системи якості; робота з персоналом, впровадження системи; ведення документації, що підтверджує функціонування системи;

на правове забезпечення системи якості: придбання законодавчих документів; юридична експертиза зовнішніх і внутрішніх документів, пов'язаних із забезпеченням якості; аналіз контрактів на відповідність встановленим юридичним нормам і вимогам; сертифікація системи якості; проведення юридичних консультацій зовнішніх радників з якості;

на інформаційне забезпечення системи якості: розробка методів обліку і форм реєстрації даних про якість; побудова системи інформаційного забезпечення та закупівлі інформаційного обладнання; організація збору інформації про якість; обробка, зберігання, аналіз інформації про якість;

на навчання і підготовку кадрів: розробка методик визначення потреби в підготовці і програм підготовки кадрів у сфері якості; визначення та підтвердження кваліфікації співробітників; підготовка і перепідготовка співробітників;

на облік, оцінку та аналіз витрат на забезпечення якості: збір даних про витрати на якість; розроблення документації з обліку витрат на якість; створення та забезпечення баз порівняння для оцінки витрат на якість; аналіз витрат на якість і випуск робочих звітів; планування і реалізація заходів по зниженню витрат на якість.

Функціонування системи якості за вимогами стандартів ISO серії 9000 пов'язано з додатковими витратами. Витрати на функціонування системи якості відносяться також до категорії витрат на попереджувальні дії. Забезпечення якості в рамках системи якості обумовлена витратами на реалізацію методики системи якості. До них належать такі витрати: на вибір, оцінку субпідрядників; на складання, аналіз і затвердження документів на закупівлю відповідно до встановлених вимог; на технологічну підготовку виробництва; на управління процесами проектування, виробництва і технічного обслуговування; на виконання встановлених вимог до упаковки, зберігання і транспортуванні; на аналіз якості продукції при експлуатації та ін Забезпечення ефективності функціонування системи якості пов'язано з витратами на щорічні аудити системи якості, програми підготовки персоналу, підготовку і проведення щорічного аналізу системи якості на рівні вищого керівництва. До витрат на функціонування системи якості відносяться витрати на складання внутрішньої системи документації по всій проведеної діяльності (протоколи виконання методик якості, протоколи контролю тощо) і витрати на ведення системи документації. Витрати на оцінку якості.

Витрати на оцінку якості, як і витрати на попереджувальні дії, визначаються керівництвом і залежать від обраних методів управління якістю. Крім того, вони залежать від специфіки виконуваної діяльності. Модель системи забезпечення якості, побудована відповідно до вимог стандартів ISO серії 9000, передбачає контроль дотримання вимог стандарту. До витрат на оцінку якості відносяться витрати на функціонування служби контролю, служби метрологічного забезпечення (витрати на зовнішні метрологічні служби) і внутрішніх лабораторій, на складання методик контролю та протоколів виконання процедур контролю, на підтримку випробувального і контрольного обладнання в робочому стані (профілактичне обслуговування). Об'єктами контролю можуть бути продукція і виробничі процеси. Контроль якості продукції включає в себе такі процеси:

вхідний контроль (продукції, що надійшла від постачальника);

контроль у процесі виробництва;

контроль готової продукції.

Витрати на проектування продукції пов'язані зі створенням і випробуваннями досвідченого зразка продукції, плануванням експерименту, експлуатаційними випробуваннями.

Витрати на усунення дефектів, виявлених у процесі виробництва.

До витрат на усунення дефектів у процесі виробництва відносяться всі внутрішні витрати підприємства, викликані розбіжностями процесів або продукції, що знаходиться в процесі виробництва. До них відносяться вартість браку і переробок; витрати на контроль і випробування переробленої продукції; на утилізацію або вторинну переробку відбраковані продукції. До цієї групи витрат входять витрати, викликані простоями виробництва через вихід продукції низької якості, а також витрати в результаті поломок та аварій.

Витрати на усунення дефектів, виявлених після виробництва.

До витрат на усунення дефектів, виявлених після виробництва, відносяться зовнішні витрати підприємства, викликані невідповідністю поставленої продукції: витрати на усунення дефектів, виявлених після поставки продукції, повторний контроль і випробування; втрати через зниження ціни внаслідок невідповідності поставленої продукції; витрати на розгляд, аналіз та задоволення рекламацій; витрати на гарантійні ремонти; вартість повернутої продукції; компенсації за судовими позовами, викликаним шкодою, завданою споживачу або суспільству в процесі експлуатації продукції.

Методологія управління витратами на якість.

Як зазначалося раніше, витрати на якість складаються з витрат на капіталовкладення в управління якістю (витрати на попереджувальні заходи і на оцінку якості), а також витрат на компенсацію збитку, викликаного дефектами (втрати). Втрати, зумовлені випуском дефектної продукції, можуть становити 2-40% суми реалізованої продукції. У масштабах великого підприємства зменшення втрат навіть на 0,1% по відношенню до товарообігу дає значний економічний ефект.

Цел' управління витратами на якість - мінімізація витрат на якість за рахунок зменшення витрат на компенсацію збитку, викликаного дефектною продукцією.

Побудова та сертифікація системи управління якістю відповідно до вимог стандартів ISO серії 9000 дозволяють зменшити витрати на якість приблизно на 25-30%. За рахунок цього провідні західні фірми з високим вихідним рівнем організації виробництва SCANIA, VOLVO, PRIPPS (Швеція) - змогли підвищити прибуток на 10-20%.

Величина витрат на капіталовкладення в управління якістю встановлюється керівництвом підприємства і в принципі може змінюватися в залежності від витрат на контроль виробленої продукції (вартість оцінки якості) і витрат на впровадження і функціонування обраної системи якості. Зі зменшенням збитків від шлюбу підвищується ефективність капіталовкладень. Реальний рівень збитків від шлюбу встановлюється шляхом збору і обробки фактичних даних.

Чим вище рівень капіталовкладень в управління якістю, зокрема, чим вище в капіталовкладеннях частка витрат на попереджувальні дії, тим менше збитки від браку. Зі зменшенням капіталовкладень в управління якістю збитки від дефектів збільшуються. На рис. 34 представлені дані шведської асоціації Сендхолма, що займається питаннями консалтингу та навчання якості. Як видно з рис. 34, збільшення витрат на попереджувальні дії дозволяє скоротити на 25% сумарні витрати на якість. У масштабах великого підприємства це дає значний економічний ефект.

Змінюючи витрати на попереджувальні дії, можна змінювати витрати на оцінку якості (рис. 35). Витрати на оцінку якості та попереджувальні дії становлять суму капіталовкладень в управління якістю. Сума капіталовкладень в управління якістю і коефіцієнт ефективності капіталовкладень регулюють рівень збитків від дефектів. Отже, витрати на якість можна мінімізувати, зменшуючи збитки від дефектів за рахунок збільшення капіталовкладень в управління якістю.