Основи управління якістю (2002)

3.2. Цілі та політика в області якості

Цілі, сформульовані керівництвом підприємства, визначають напрямки діяльності підприємства протягом його існування. Цілі не можна часто змінювати. Зазвичай вони змінюються тоді, коли організація приймає рішення про повну переорієнтації своєї діяльності.

Мета підприємства визначає керівник до початку господарської діяльності. Цілі можуть бути відкориговані в міру активізації діяльності підприємства, спрямованої на задоволення вимог ринку. Однак, як правило, вже сформульована мета не зазнає суттєвих змін. Припустимо, що мета підприємства, яке постачає комп'ютерну техніку, - надавати послуги всім країнам світу і зайняти лідируюче положення серед постачальників комп'ютерної техніки. Наведена формулювання мети передбачає досить широкий діапазон діяльності, що дозволяє забезпечувати збільшення обсягів виробництва персональних комп'ютерів і послуг, що надаються у цій галузі. У цьому випадку цілі підприємства в області збуту передбачають задоволення вимог певної категорії споживачів і вихід на світовий ринок, а цілі в області якості - конкурентоспроможність на світовому ринку. Для цього на підприємстві необхідно передбачити можливість прийняття внутрішніх стандартів, вимоги яких перевищують вимоги світових стандартів у цій галузі.

Мета в області якості є вершиною піраміди планування і встановлює завдання бізнесу, що визначаються вищим керівництвом, а також тактику і стратегію, що формуються керівництвом середньої ланки.

Політика підприємства - це лаконічно сформульовані напрямки й цілі, які визначаються керівництвом: спільна політика, політика в області якості, збуту, інвестицій і т. д.

Політика в області якості є офіційним документом організації, частиною загальної політики, основою функціонування всієї системи якості. Вона містить стратегічні цілі в сфері якості, сформульовані для досягнення цілей завдання підприємства та зобов'язання (особливо з боку керівництва). Політика в області якості повинна бути сформульована так, щоб зробити цілеспрямованої діяльність кожного співробітника. У ній повинні бути чітко визначені рівні стандартів якості роботи для даної фірми і розглянуті всі аспекти системи забезпечення якості. Формулювання політики в сфері якості має бути короткою і доступній для сприйняття.

Після затвердження політики вся діяльність підприємства спрямовується на її реалізацію (рис. 10).

Політика в області якості - основні напрямки та цілі організації в галузі якості, офіційно сформульовані вищим керівництвом. Політика в області якості є елементом загальної політики і затверджується вищим керівництвом [18].

Рекомендуємо наступну структуру документу "Політика в області якості":

Політика в області якості (назва документа).

Гасло.

3. Сутність політики (основні напрямки розвитку фір -

ми в області якості).

Поставлені цілі.

Засоби реалізації політики.

Підпис керівника. Друк.

Управління якістю

Зразок документа, в якому представлена політика в області якості, наведено на рис. 11.

Фактори, що впливають на політику в сфері якості:

гарантії підприємства щодо виробленої або реалізованої продукції;

вимоги законодавства;

вимоги споживачів до якості продукції та систем забезпечення якості;

умови конкурентної боротьби;

економічні розрахунки;

технологічні умови.

Обов'язковою умовою функціонування системи якості є регулярний (зазвичай щорічний) аналіз з боку вищого керівництва системи якості та її відповідності політиці в області якості (див. рис. 10).

Аналіз з боку керівництва - офіційна оцінка вищим керівництвом стану системи якості та її відповідності політиці в сфері якості та цілям [18].

Аналіз системи якості з боку керівництва може включати аналіз політики в області якості. Результати перевірки якості (аудиту) є одними з можливих вхідних даних для аналізу з боку керівництва. Обов'язкова умова динамічного розвитку організації - це вироблення керівництвом програми поліпшення якості в результаті аналізу стану системи якості.

Поліпшення якості - заходи, що приймаються в організації з метою підвищення ефективності в результативності діяльності та процесів для одержання вигоди як для організації, так і для її споживачів [18].