Ціноутворення (2003)

2.2. Види прибутку

Основну долю в прибутку підприємства займає прибуток від реалізації продукції (Пр), який залежить від об'єму виробленої (реалізованою) продукції (В), її собівартості (С) і ціни (Ц):



Чим більше підприємство виробить і реалізує продукції, тим більшу суму прибутку воно отримає за інших рівних умов; чим нижче за витрату на виробництво і збут продукції, тим вище прибуток при незмінній ціні. Якщо продукція відрізняється від аналога вищими якісними характеристиками, вона може бути реалізована по більш високій ціні.



Проте господарська діяльність підприємств не обмежується лише виготовленням і реалізацією товарної продукції. Багато підприємств мають на своєму балансі автогосподарство, підсобне сільське господарство, фірмову мережу по технічному обслуговуванню і продажу виробів власного виробництва і інші допоміжні непромислові господарства. Доходи від продукції непромислових виробництв (робіт, послуг), відпущених на сторону, а також від реалізації матеріалів, засобів праці, нематеріальних активів (прав на користування об'єктами промислової власності — винаходами, товарними знаками, знаками обслуговування, промисловими зразками і т. п., а також об'єктами інтелектуальної власності — програмним забезпеченням ПЕВМ, банками знань, ноу-хау, раціоналізаторськими пропозиціями і т. п.) не включаються у вартість реалізованої продукції, а враховуються окремо в статті "Інша реалізація". Перевищення доходів по цій статті над витратами утворює прибуток від іншої реалізації (Ппр).

Крім того, підприємства здійснюють внереализационные операції, не пов'язані із збутом продукції (робіт, послуг). До них відносяться пайова участь в спільних підприємствах, розміщення на депозитних рахівницях банків тимчасово вільних засобів, вступи раніше списаних боргів, сплата або вступ штрафів, пені, неустойок, а також зміни валютних курсів і тому подібне Різниця суми коштів, отриманих підприємством від внереализационных операцій, і суми витрат по цих операціях утворює прибуток від внереализационных операцій (Пвн).

Загальну суму прибутку, отриманого підприємством в результаті виробничо-господарської діяльності, або загальний фінансовий результат, визначають балансуванням загальної суми всіх прибутків і всіх збитків. Цей загальний фінансовий результат називається балансовим прибутком (Пб) і розраховується по формулі



Було б неправильним вважати, що весь прибуток підприємства йде на особистий вжиток його працівників. У будь-якому суспільстві вона є основною прибутковою частиною бюджету у вигляді податкових вступів.

Балансовий прибуток за вирахуванням податків називається чистим прибутком, який витрачається на соціально-економічні цілі підприємства: інвестиції в розвиток виробництва, створення фінансового резерву, фінансування соціально-культурної сфери, відрахування до фонду/Вр оплати праці понад заробітну плату, створення добродійних фондів і тому подібне

Схема формування прибутку підприємства показана на мал. 2.



Порядок використання чистого прибутку визначає власник підприємства або уповноважений ним орган згідно Статуту підприємства. Проте загальною для підприємств будь-якої форми власності є виплата з чистого прибутку боргів і відсотків за довгострокові кредити. Прибуток, що залишився, називається розподілюваним.