Ціноутворення (2003)

4.6. Види цін за часом їх дії

По терміну дії ціни підрозділяються на постійних, тимчасових (ступінчасті) і разових.

Така класифікація в якійсь мірі умовна, оскільки постійних цін взагалі не існує. Постійними вважаються ціни, приведені в прейскуранті або в каталозі і що діють впродовж більш менш довгого часу, до того, що чергового їх передивляється.

Тимчасові ціни встановлюються на нову продукцію, призначену для серійного або масового виробництва і випуск якої в початковий період супроводиться підвищеними витратами. Після закінчення дії обумовленого терміну або тимчасової ціни від декількох місяців до одного-двох років вони замінюються на постійних.

Різновидом тимчасових є ступінчасті ціни, що є рядом цін, що послідовно знижуються (що підвищуються), на один і той же вигляд товару. Рівні зниження цін і терміни дії кожного рівня обмовляються продавцем і покупцем. Наприклад, договором купівлі-продажу новій продукції передбачено, що початкова ціна діє 6 місяців, потім вона буде понижена на 10%, ще через 6 місяців — на 15% і на такому рівні діятиме як постійна. Такий порядок зниження цін стимулює виробника до скорочення витрат на виробництво і забезпечення достатньої прибутковості нової продукції за час дії ступінчастих цін, а споживача — до подальшого використання цієї продукції.

Іншим прикладом може бути прийняття державними органами вирішення відносного підвищення цін на енергоносії з визначенням розмірів і термінів поступового підвищення цін.

Разові ціни встановлюються на продукцію, виготовлену по разовому (індивідуальному) замовленню.