Ціноутворення (2003)

6.4. Типи цінової політики підприємства (фірми)

У практиці маркетингу розрізняють п'ять типів цінової політики: "ціновий лідер", "дотримання у фарватері", "атака", "зняття вершків", "впровадження".

"Ціновий лідер". Цей тип цінової політики характерний для крупних фірм, що володіють значною часткою ринку і що є на нім монополістами. Використання такого типа в практиці ціноутворення обумовлює монопольно високі ціни.

Цінова політика "дотримання у фарватері" характерна для дрібних фірм, які випускають продукцію, аналогічну монополістам, і не володіють вагомою часткою ринку. У основі дій таких підприємств і фірм лежить орієнтація на крупні фірми.

Цінову політику "атака" зазвичай застосовують товаровиробники, які хочуть зайняти на ринку лідируюче положення. Для цього вони різко знижують ціну на свій товар (інколи до рівня нижче за витрати). При цьому створюється монопольне положення на ринку. Після цього ціни встановлюються на рівні тих, що склалися на ринку.

"Зняття вершків". При введенні нового товару на ринок, коли покупці готові дати за нього будь-яку високу ціну, продавець отримує максимальний прибуток від реалізації кожної одиниці товару. Обов'язкова умова використання в практиці ціноутворення цього типа цінової політики — неможливість швидкого виробництва аналогічного товару конкурентами.

Використання цінової політики "впровадження" передбачає, що товар вводиться на ринок за дуже низькою ціною і відрізняється простотою виробництва (предмети першої необхідності). У міру завоювання ринку ціна повертається до нормального рівня.

Якщо підприємство знатиме оцінки і товари конкурентів, це може послужити відправною крапкою для потреб власного ціноутворення: вибору ціни на свій товар. Ця ціна знаходитиметься десь в проміжку між дуже низькою, не забезпечуючою прибутку, і дуже високою, перешкоджаючою формуванню попиту.