Ціноутворення (2003)

Висновки до розділу 7

Вибір методу встановлення цін в ринковій економіці залежить від прийнятої маркетингової стратегії.

Метод "собівартість плюс прибуток" використовують в основному підприємства-монополісти, підприємства, орієнтовані на випуск принципово нового товару, підприємства, що працюють по разових замовленнях, підприємства, на продукцію яких держава обмежує рівень рентабельності.

Метод "аналіз беззбиткової" заснований на встановленні оптимальної ціни, що забезпечує товаровиробникові максимальний (або цільову) прибуток при певному об'ємі продажів.

Метод цінність товару", що "відчувається, базується на купівельному сприйнятті товару, а не на витратах виробництва.

Метод " на рівні конкуренції" передбачає розглядати ціни як функцію цін на аналогічні товари конкурентів. У основі ціни лежать не витрати виробництва і попит, а кількість і дії конкурентів. На рівень ціни істотно впливає тип ринку: чистій конкуренції, олигополистический, монополістичний.

Метод "тендерного ціноутворення" передбачає встановлення ціни в ході закритих торгів. При призначенні ціни фірма відштовхується від ділових стосунків конкурентів — крупних фірм, що мають великий авторитет на ринку. Показники власних витрат, попит, а також співвідношення між цими показниками і ціною враховуються в другу чергу.

Метод встановлення остаточної ціни на товар заснований на ретельному вивченні каналів руху товару і величин націнок кожного учасника цього процесу. Товаровиробник, враховуючи націнки посередників, визначається з ціною пропозиції, що включає його витрати і прибуток.

Вживання цінових надбавок і знижок сприяє стимулюванню збуту і забезпечує гнучкість ціноутворення. Основні види цінових надбавок: за виконання особливих вимог покупця, спеціального виконання, покращувану якість товару, забезпечення особливих умов постачання і транспортування, вживання спеціальної упаковки. Основні види цінових знижок: за розмір партії, що поставляється, кількісні, бонусные, сезонні, ділерські, спеціальні і ін.

Диференціація цін використовується у виробництві багатономенклатурної продукції взаємозамінних видів; на товари асортиментного ряду, що відрізняються від базового товару додатковими споживчими властивостями; при "системних продажах". У таких випадках враховуються відмінності у витратах виробництва. При встановленні диференційованих цін з точки зору попиту і співвідношення вартості товарів для споживачів враховуються різновиди покупців (національні традиції, соціальне положення, вік, сільсько-міські жителі і т. п.) і географічні особливості (країна, регіон і т. д.).

Своєчасний і повний аналіз стану ринку сприяє оперативному регулюванню цін з боку товаровиробника — зниженню або підвищенню. Чинники, що впливають на ухвалення того або іншого рішення, можуть бути як внутри-, так і позавиробничого характеру.

Фінансове положення фірми безпосередньо залежить від прийнятої цінової політики, об'єктивного обгрунтування використовуваного методу ціноутворення.



← prev content next →