Ціноутворення (2008)

Вступ

Ціна є одним з елементів управління ринковим механізмом господарювання і відображає закономірності розвитку економіки і кон'юнктуру товарного ринку. Одночасно ціна – найважливіший показник для кожного конкретного підприємства, тобто зумовлює розмір його доходів і прибутку, т. е. фінансове благополуччя. Тому фахівці вищої кваліфікації (економісти, комерсанти, маркетологи, бухгалтеры, банкіри, ріелторы і ін.) повинні володіти інформацією за цінами і ціноутворенням і приймати економічно обгрунтовані цінові рішення.

Питання цін і ціноутворення вивчаються в різних дисциплінах: економічній теорії, маркетингу, економіці, кожна з яких розглядає свої, специфічні аспекти ціни. Це обумовлено широким спектром її дії – ціна є одною із складних економічних категорій, елементом управління і маркетингової діяльності, впливає на економічні показники. Пропонований підручник присвячений практичному ціноутворенню, і в нім не розглядаються глибоко і повно теоретичні основи ціни, дія законів попиту, пропозиції і їх роль у формуванні ринкової ціни рівноваги, маркетингові підходи до визначення цінової стратегії і політики підприємства, тобто ці питання є предметом вивчення інших дисциплін. У нім освітлюють процеси, пов'язані з ціноутворенням в різних галузях. Доцільність їх розгляду обумовлена необхідністю формування у студентів широкого кругозору в області ціноутворення, що передбачає розуміння закономірностей цього процесу на всіх етапах руху товарів, в т. ч. і в сфері, де закладаються основи ціни.

Автор підручника, Шевчук Денис Олександрович, має досвід викладання різних дисциплін в провідних вузах Москви (економічні, юридичні, технічні, гуманітарні), дві вищі освіти (економічна і юридична), велика кількість публікацій (статті і книги), Член Спілки Юристів Москви, Член Спілки Журналістів Росії, Член Спілки Журналістів Москви, Стипендіат Уряду РФ, досвід роботи в банках, комерційних і державних структурах (у т. ч. на керівних посадах), Заступник генерального директора INTERFINANCE (кредитний брокер, ТОВ «ІНТЕРФІНАНС МВ», www.denisshevchuk.narod.ru), закінчив Московський Державний університет геодезії і картографії, факультет економіки і управління територіями (ФЕУТ), менеджер (менеджмент організації) і МГУ ім. М. Ст Ломоносова, Французький університетський коледж (право), ряд спеціалізованих курсів по різних галузях знань, постійно підвищує освітній рівень в різних сферах життєдіяльності, захоплюється хатха-йогой і різними видами спорту, автор сучасних принципів прискореного якісного вивчення і запам'ятовування різних предметів.

При написанні роботи авторові надали неоціниму допомогу: Шевчук Володимир Олександрович (три вищі освіти, Голова наглядової поради INTERFINANCE), Шевчук Ніна Михайлівна (дві вищі освіти, досвід роботи в комерційних і державних структурах, в т. ч. на керівних посадах), Шевчук Олександр Львович (має значні досягнення в науковій і практичній діяльності).



← prev content next →