Ціноутворення (2008)

2.2. Характеристика і види цін залежно від ступеня і способу регулювання з боку держави

Найбільш загальним принципом класифікації всіх цін, що діють в ринковій економіці, є ділення на фіксовані, регульовані і вільні залежно від міри втручання держави в процесі їх формування.

Фіксовані– це ціни, рівень (величина) яких встановлюється органами ціноутворення або іншими державними органами (Президентом РФ, Урядом РФ, Федеральними органами виконавчої влади, органами виконавчої влади суб'єктів РФ, органами місцевої самоврядності). Фіксовані ціни вказують у відповідних документах, і їх зміна є порушенням законодавства. Як правило, обумовлюють і термін дії таких цін. У Росії вони застосовуються по дуже обмеженому кругу сировини, продукції, послуг (нафта, газ, комунальні послуги).

Регульовані– це ціни, що складаються під впливом попиту і пропозиції, але при цьому їх рівень регулюється державними органами прямими методами шляхом введення обмеження зміни рівня ціни або яких-небудь її елементів. До регульованих відносяться: граничні ціни, по яких встановлена максимальна величина, тобто вони не можуть бути вище вказаного рівня; мінімальні ціни, коли визначена їх нижня межа, тобто ціна має бути вище. У Росії такі ціни застосовуються при реалізації горілки і лікеро-горілчаної продукції фортецею вище 28 відсотків.

Вільні (ринкові) ціни звільнені від безпосереднього цінового втручання державних органів, формуються під впливом кон'юнктури ринку і є рівноважними цінами, при яких об'єм попиту дорівнює об'єму пропозиції.

Держава може впливати на зміну вільних цін шляхом дії на кон'юнктуру ринку – зміна попиту і пропозиції і їх співвідношення. Наприклад, необхідно встановити вищу ціну на яку-небудь групу товарів в цілях стимулювання виробництва – держава може піти на надання податкових пільг або зниження податків споживачам цієї групи товарів. Це приведе до розширення попиту і відповідно до підвищення цін. Аналогічно можна сприяти зниженню цін.

Абсолютно вільні ціни бувають лише в теорії, а реальна ціна на ринку в будь-якому разі піддається певній дії держави (податкове законодавство, митна (торгівельна) політика і т. д.), але воно носить непрямий характер.

Співвідношення між вільними, регульованими і фіксованими цінами різне в різних країнах і постійно міняється, оскільки залежить від стану економіки, економічної політики держави, міри його втручання в підприємницьку діяльність. Як правило, в період кризи розширюється сфера державного регулювання цін, в період підйому економіки або її стабілізації державу поступається і зменшує свій вплив на процес ціноутворення. У країнах Західної Європи приблизно 75–80 % цін є вільними, 20–15 % регульованими, в США держава впливає на 7-10 % цін, в Японії регулюється приблизно 20 % цін.