Ціноутворення (2008)

2.7. Ціни, обслуговуючі різні види ринків

Залежно від вигляду ринку, на якому утворюються ціни, вони підрозділяються на ціни товарних аукціонів, ціни біржової торгівлі і ціни торгів.

Ціни товарних аукціонів. Аукціон є торгами, організованими в спеціальному місці в призначені терміни для реалізації певних товарів, т. е. він має вузьку спеціалізацію, кількість продавців на аукціонних торгах обмежена, а покупців безліч. Аукціонна ціна – це ціна прилюдного продажу по максимально запропонованому покупцем рівню. Пропонована до реалізації партія товару (лот) заздалегідь оглядається покупцями, і в процесі прилюдних торгів в результаті конкурентного змагання між покупцями визначається рівень аукціонної ціни. Ціни аукціонів використовують в торгівлі хутровими і хутряними виробами, сподіваємося, дорогоцінними металами, продукцією лісового, сільського господарства, рибальства. Через аукціони реалізуються і предмети мистецтва, антикваріат. Таким чином, головна відмінність аукціонної ціни – формування її рівня в процесі сильної конкурентної боротьби, в результаті аукціонна ціна може бути вище ринковою і часто вона багато разів перевищує спочатку призначену, т. до. відображає унікальні і рідкі властивості і ознаки товару, а також залежить від майстерності аукціоніста.

Біржові ціни складаються в процесі торгів на біржах. Біржа – спеціально організований і такий, що постійно діє ринок, на якому відповідно до встановлених правил здійснюються операції по купівлі-продажу масових, якісно однорідних, взаємозамінних товарів, продукції. На світовому ринку через біржі реалізується більше 50 видів товарів, а доля біржової торгівлі складає 15–20 % від об'ємів міжнародної торгівлі. Залежно від об'єктів біржової торгівлі розрізняють товарні, товарно-фондові, фондові і валютні біржі, причому кожна з них може бути спеціалізованою або універсальною. По масштабах діяльності біржі бувають регіональні, національні і міжнародні.

У Росії формування цін на біржі здійснюється відповідно до Закону РФ «Про товарну біржу і біржову торгівлю», згідно якому біржова торгівля виробляється в порядку явних прилюдних торгів при гарантованому вільному ціноутворенні. Головним чинником, що визначає рівень біржових цін, є кон'юнктура ринку, і ціни на біржах дуже чуйно реагують на її зміну (див. детальніший: Шевчук Д. А. Біржевоє справа: Конспект лекцій. – Ростов-на-Дону: Фенікс, 2007).

У біржовій торгівлі використовують наступні ціни (мал. 5):



Мал. 5. Види цін біржової торгівлі

Ціна на реальний товар, що є в наявності на складах біржі, буває двох видів залежно від умов постачання:

«спот»– це ціна на готівковий товар з негайним постачанням;

«форвард»– ціна на товар з постачанням в майбутньому, вона платиться протягом певного часу при передачі товару покупцеві із складу біржі. У ціні «форвард» враховуються не лише попит і пропозиція, але і витрати по зберіганню, страхуванню, відсотки за кредит і т. д.

Метою операцій на фіктивний товар (відсутній на складі біржі) є страхування покупців від можливих втрат в результаті зміни ринкових цін не в їх користь.

Ф'ючерсні операції – взаємна передача прав і обов'язків на постачання біржового товару по стандартному контракту. Опційні операції є продовженням ф'ючерсних операцій і передбачають право купівлі-продажу ф'ючерсних або готівкових контрактів за заданою ціною протягом обумовленого терміну в майбутньому (див. детальніший: Шевчук Д. А. Банковськие операції. – М.: ГроссМедіа: РОСБУХ, 2007).

Ціни, по яких здійснюються операції на біржі, як правило, є жорстко фіксованими і не міняються протягом терміну дії контракту.

На підставі відомостей про ціни по операціях, ув'язнених на біржі, здійснюється біржове котирування цін, вироблюване котирувальною комісією зі встановленої методики.

Котирування цін може здійснюватися різними способами:

реєстрація фактичних цін біржових операцій;

визначення граничного вагання діапазону цін (мінімальною і максимальною) протягом біржового дня;

визначення вагання цін першої і останньої операції дня. Важливе значення має вказівку ціни останньої операції, оскільки вважається, що в ній найточніше відбито співвідношення попиту і пропозиції;

позначення цін першої і останньої операції з вказівкою проміжних переломів в динаміці цін протягом дня (пониження або підвищення);

комбіноване поєднання з цінами початку і кінця біржових торгів;

виведення типової довідкової ціни операції (ТСЦ), величина якої визначається методом середньою арифметичною по формулі (2.6):



де Ц1, Ц2. Цn– ціна фактично укладеної операції, руб.;

К1, К2. Кn– кількість одиниць товару (вироби) по операції, од.

Ціни біржових котирувань носять довідковий характер і є орієнтиром для продавців і покупців. При цьому біржове котирування цін – найважливіша характеристика стану кон'юнктури ринку даного товару, оскільки в ній фіксується співвідношення попиту і пропозиції, кількість досконалих операцій і проданого товару, динаміка цін на товар протягом дня.

Ціни торгів – це ціни, обслуговуючі специфічну форму торгівлі, засновану на конкуренції між покупцями. Суть торгів полягає в тому, що організатор (продавець, підрядчик) оголошує конкурс на видачу замовлення на постачання товару (підряд на виконання певного вигляду робіт) за заздалегідь оголошеними в спеціальному документі (тендері) умовами. Відмінною рисою торгів є наявність декількох покупців, підрядчиків (оферентів) і одного продавця (замовника). Конкуренти надають організаторові свої пропозиції, з яких він вибирає вигідний йому варіант. Як правило, при здобутті тендеру обумовлюють не лише рівень ціни, але і виконання певних умов. Система тендерних торгів в російській практиці застосовувалася в процесі приватизації, при оголошенні конкурсу на освоєння родовищ корисних копалини, при будівництві крупних об'єктів, але в цілому розвинена слабо. У міжнародній торгівлі торги проводяться по технічно складній і капіталомісткій продукції машинобудування, будівельним роботам, і в даний час охоплюють 1/3 всіх експортних ціни на машини і устаткування.

Торги бувають відкритими (прилюдними), в яких можуть брати участь що всі бажають, і закритими, доступними обмеженому числу оферентів.

В процесі торгів розрізняють ціни:

ціни пропозиції– це ціни оферентів, вони не уторговиваються, а комісія лише вибирає найбільш оптимальний рівень. Ціна пропозиції залежить від специфіки товару, а також від того, з якої країни оферент – що розвивається або з розвиненої капіталістичної. Ціни пропозиції учасників з країн, що розвиваються, нижчі за ціни західних країн, в яких вище рівень технічного оснащення і більше можливостей для монопольної змови за цінами;

ціна операції, по якій оферент отримує контракт.

Співвідношення між цінами пропозиції і фактичної операції залежить від вигляду торгів і рівня конкуренції. При прилюдних торгах міра конкуренції між учасниками достатня висока і фактична ціна може бути значно нижче за ціну пропозиції. На закритих торгах рівень цін фактичних операцій і пропозиції відрізняється трохи. Форма торгів є перспективним напрямом торгівельній діяльності, і сфера їх дії постійно розширюється.