Ціноутворення (2008)

2.10. Світові ціни і ціни зовнішньої торгівлі

На світовому товарному ринку торгівельні операції здійснюються на основі світових цін. Використання світових цін обумовлене наявністю різних цін на однотипні товари в різних країнах. З теоретичної точки зору світові ціни є грошовим вираженням інтернаціональній вартості товарів, що реалізовуються на світовому товарному ринку. Інтернаціональна вартість – це суспільно необхідні витрати праці на виробництво товару при середньосвітових суспільно нормальних умовах виробництва і середньосвітовому рівні продуктивності і інтенсивності праці. Процес формування світових цін досить складний, і на практиці світовою називають ціну на певний вигляд сировини продукції, товару, на підставі якої реалізується значний об'єм цієї продукції (товарів) в міжнародній торгівлі з платежем у вільно конвертованій валюті. Світовими цінами вважаються:

реальні ціни крупних експортних або імпортних операцій, що здійснюються на провідних (основних) ринках даного вигляду сировини, продукції, товарів;

ціни, визнані на певний період часу організаціями, що відають міжнародною торгівлею;

ціни операцій, що носять регулярний характер на світовому товарному ринку;

середні значення цін на один і той же вигляд сировини, продукції, товарів, розраховані по операціях ринків різних країн.

Світові ціни обслуговують торгівельні операції між країнами і крупними фірмами різних країн.

Ціни країн-експортерів визначають рівень світових цін по сировинних ресурсах, наприклад хутровина – ціни Лондонського і Санкт-петербурзького аукціону; пшениця – експортні ціни Канади; нафта – експортні ціни країн – членів ОПЕК; чай – ціни аукціонів Калькутти, Лондона; кольорові метали – ціни Лондонської біржі кольорових металів і експортні ціни Канади.

По готових виробах і товарах вирішальну роль у формуванні рівня світової ціни грають ціни провідних світових виробників, що спеціалізуються на їх виготовленні і реалізації. Потрібно відзначити, що по сировинних ресурсах визначення світової ціни не представляє трудності (досить використовувати 2–3 показники), тоді як визначення рівня ціни на готові вироби і товари досить проблематичний, що пов'язане з великою кількістю фірм, що реалізовують аналогічні товари, їх число доходить до 10–20.

Таким чином, на рівень світових цін вирішальний вплив роблять основні постачальники на зовнішній ринок. Світові ціни можуть значно відрізнятися від внутрішніх цін країн, оскільки: по-перше, мають різну вартісну основу через різні умови і обсяги виробництва, кон'юнктуру ринку; по-друге, із-за відмінності між формуванням цін на сировину і товари, призначених для експорту і для внутрішнього вжитку (мита, податки).

Формування світової ціни проходить в три етапи. Перший – від виробника на ринок. На цьому етапі рівень ціни залежить від чинників виробництва (витрати, прибуток).

На другому етапі відбувається обертання на ринку, і тут на рівень цін впливають співвідношення пропозиції і попиту, об'єми постачань, індивідуальні ціни пропозиції, еластичність попиту.

На третьому етапі – від ринку до споживача рівень цін залежить від умов укладених операцій і постачань.

Світові ціни є основою визначення цін зовнішньоторговельних операцій. Класифікація цін зовнішньої торгівлі представлена в таблиці. 2.4, а характеристика видів цін розглядалася раніше (див. детальніший: Шевчук Д. А. Міровая економіка: Конспект лекцій. – Ростов-на-Дону: Фенікс, 2007).

Таблиця 2.4.

Класифікації зовнішньоторговельних цін

Класифікаційна ознакавиди цін
Вид ринкуЦіни аукціонів

Біржові ціни

Ціни торгів
Інформаційне одержанняОпубліковані ціни (табл. 2.3) Розрахункові ціни
Умови поставкиБазисні умови поставки ІНКОТЕРМС (табл. 2.2)
Спосіб фіксаціїТверді (постійні) ціни

Рухливі ціни

Ціни з наступною фіксацією

Змінні ціни

Змішані ціни
Форма торгівліЦіни поточних контрактів

Ціни довгострокових контрактів


Таким чином, в процесі міжнародної торгівлі складаються ціни фактичних операцій, інформація про яких є досить закритою, і отримати її можна лише по спеціальних каналах (рахункам, контрактам). Ціни фактичних операцій відображають реальний рівень ринкових цін, і в них враховані всі чинники: умови постачань, тривалість операції, спосіб фіксації цін, країна-покупець (експортер або імпортер) і т. д.