Ціноутворення (2008)

Глава 4 Ціноутворення на імпортні товари

Останніми роками велику роль в забезпеченні споживчого ринку Росії товарними ресурсами грав імпорт товарів і продовольчої сировини. Висока залежність вітчизняного ринку від імпорту, безумовно, є негативним моментом, але, на жаль, в умовах падіння вітчизняного виробництва, зростання цін на енергоресурси і інфляційного процесу ця тенденція найближчими роками, вочевидь, збережеться.

Структура імпорту формується під впливом платоспроможного попиту населення, обсягу виробництва усередині країни, курсу вітчизняної валюти по відношенню до іноземних.

Ввезення товарів на територію Російської Федерації здійснюється як за рахунок цінтралізованих валютних ресурсів держави, так і за рахунок власних валютних засобів підприємств і організацій, що мають право займатися зовнішньоекономічною діяльністю.

Джерелами цінтралізованих валютних засобів є:

готівкова іноземна валюта, виділена Міністерством фінансів Російської Федерації для закупівель;

частина валютної виручки за експорт продукції;

кредити, надані іншими державами Росії для цінтралізованих закупівель під гарантію Уряду РФ (можуть надаватися у вигляді закупівель);

погашення кредитів, отриманих раніше іноземними державами від СРСР або РФ (може здійснюватися у формі постачань товарів).

У цінтралізованих валютних закупівлях беруть участь лише уповноважені Урядом РФ організації, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Перелік цих організацій, об'єми закупівель, конкретні джерела оплати визначає уряд.

Незалежно від джерел засобів закупівлі до складу ціни на імпортні товари включаються:

митна вартість товару;

митний збір;

митні збори;

непрямі податки.