Ціноутворення (2008)

4.5. Методика розрахунку ціни

Після визначення всіх складових ціни імпортного товару розраховують її кінцевий рівень, при цьому існують відмінності в методиці розрахунку і порядку включення елементів в ціну залежно від джерел закупівлі і форми продажу – оптова або роздрібна торгівля. Розглянемо можливі варіанти формування ціни на прикладах.

Методика розрахунку ціни при закупівлі за рахунок власних валютних засобів і реалізації іншим підприємствам (оптовий продаж).

Можлива реалізація виробу за розрахунковою ціною, але в цьому випадку підприємство не отримає прибуток, оскільки в розрахунковій ціні враховані лише витрати, понесені їм. Тому на практиці підприємства реалізують товари за вільними цінами, що включають надбавку, а з різниці між вільною і розрахунковою цінами (без ПДВ) сплачують податок на прибуток – саме з цією метою і визначають розрахункову ціну. Продовжимо розрахунки далі.

При імпортних закупівлях за рахунок цінтралізованих валютних засобів держави формуються дві ціни:

розрахункова – встановлюється зовнішньоекономічною організацією, що отримала право закупівлі товару від Генерального замовника (Уряди РФ);

вільна відпусткова, встановлювана Генеральним замовником.

У розрахункову ціну включаються:

митна вартість товару, відкоректована на дотаційний коефіцієнт, якщо при закупівлі використовувалися дотації, або збільшена на суму відсотків за виплату кредитів при їх залученні (див. детальніше на сайті: www.denisshevchuk.narod.ru);

митний збір;

митні збори;

акциз, якщо товар їм обкладається;

комісійна винагорода зовнішньоекономічної організації, встановлена за узгодженням з Генеральним замовником.

При передачі товарів Генеральному замовникові в розрахункову ціну включається ПДВ, розрахований за загальною схемою. Генеральний замовник реалізує товари за вільною ціною, яка складається з наступних елементів:

розрахункова ціна (з ПДВ);

відсотки за користування банківським кредитом, якщо вони притягувалися Генеральним замовником для оплати зовнішньоекономічної організації (див. детальніший: Шевчук Д. А. Банковськие операції. – М.: ГроссМедіа: РОСБУХ, 2007);

комісійна винагорода Генерального замовника, встановлена за узгодженням з покупцем.

У цю ціну також можуть включатися транспортні витрати по доставці товару до покупця. Якщо вони не були враховані, то покупець оплачує витрати по доставці понад вільну відпускну ціну.

При закупівлі імпортних товарів держава здійснює контроль відповідно до інструкції ГТК і ЦБ РФ «Про порядок здійснення валютного контролю за обгрунтованістю платежів в іноземній валюті за товари, що імпортуються». Валютний контроль введений для того, щоб засоби не вивозилися з Росії, і полягає в контролі відповідності сум, переведених в рахунок оплати імпорту, вартості фактично ввезених в країну товарів.