Управління використанням капіталу

Прибутковість капіталу

Здатність приносити дохід є однією з найважливіших характеристик Використання капіталу, що відзначається представниками всіх економічних шкіл. Цей дохід капітал приносить як економічний ресурс, який використовується в економічному процесі. Куди б не був спрямований капітал як економічний ресурс - у сферу реальної економіки або у фінансову сферу - він завжди потенційно здатний приносити доход за умови ефективного його застосування. Як джерело доходу капітал є одним з найважливіших засобів формування майбутнього добробуту його власників.

Розглянемо більш детально основні особливості капіталу, що характеризують його як джерело доходу.

• Дохід на капітал виступає у формі процентного доходу, отримуваного його власниками. Економічною основою процентного доходу є, в першу чергу, можливий ефект альтернативного використання капіталу в економічному процесі як інвестиційного ресурсу або фактора виробництва. Крім того, з економічних позицій процентний дохід є формою своєрідною плати власнику капіталу за відмову від його використання як економічної цінності на цілі поточного споживання - в цьому вигляді він характеризує різницю між цінністю сьогоднішнього і майбутнього споживання в оцінці власника капіталу.

• Види процентного доходу на капітал визначаються економічними формами функціонування капіталу. Так, дохід функціонуючого фінансового (грошового) капіталу виступає у вигляді позичкового (депозитного чи кредитного) відсотка; дохід функціонуючого реального капіталу - у вигляді вираженого у відсотках рівня виробничої (операційної) прибутку, обчисленого по відношенню до сукупної сумі використовуваних капітальних товарів і т.п .

• Процентний дохід на капітал формує постійний грошовий потік, що забезпечує процес безперервного самозростання вартості капіталу. Ця особливість характеризує капітал як постійно зростаючу економічну цінність. При цьому сформований в певному періоді процентний дохід є формою додаткової вартості (цінності) капіталу по відношенню до первинного його розміру.

• Розмір відсоткового доходу на капітал виміряється звичайно річною ставкою відсотка. З економічних позицій річну ставку відсотка можна розглядати як конкретний темп приросту цінності капіталу в процесі самозростання його вартості. Рівень річної відсоткової ставки залежить від безлічі економічних, технологічних та інших факторів і відповідно схильний високого коливання в часі. Усереднена річна процентна ставка формує в конкретних умовах економіки середню норму прибутковості капіталу і слугує критерієм ефективності його використання в конкретних формах.

• У ході поступального економічного розвитку суспільства середня норма прибутковості капіталу має тенденцію до зниження. В основі цієї тенденції лежить закон спадної продуктивності капіталу, який зумовлює постійне зменшення граничного продукту капіталу, а також постійне зростання конкуренції. Разом з тим, незважаючи на зниження середньої норми прибутковості капіталу, загальна сума формованого ним доходу постійно зростає за рахунок зростання обсягу використання капіталу. При цьому зростання загальної суми доходу, що формується капіталом, створює передумови для розширення економічної бази його накопичення. Ці тенденції графічно проілюстровані на малюнку 1.16.

Малюнок 1.16. Графік, що характеризує тенденції середньої норми прибутковості і загальної суми доходу капіталу із зростанням обсягу його використання.

Таким чином, як джерело доходу капітал являє собою постійно зростаючу економічну цінність. Разом з тим, потенційна здатність капіталу приносити прибуток не реалізується автоматично, а забезпечується лише за умов ефективного його використання. Формування таких умов визначає одну з важливих цілей використанням капіталу.