Менеджмент (2002)

19.4. Вступ на посаду начальника цеху

Мета ділової гри

Вироблення навичок аналізу й оцінки стану діяльності керівника в умовах невизначеності.

Набуття вміння представляти себе трудовому колективу при першому знайомстві і правильно побудувати розповідь про себе та свої позиції.

Навчання вміння виділяти головні напрями своєї діяльності, визначати коло посадових осіб і обсяг управлінської інформації.

Новому начальнику найчастіше доводиться починати свою діяльність в умовах невизначеності. Успіх діяльності залежить від того, наскільки він підготовлений до аналізу обстановки, вміє виділяти головні напрями і приймати правильні рішення в умовах дефіциту часу, впливати на колектив.

Начальник цеху активно бере участь у формуванні й розвитку колективу, впливає на активізацію людського чинника, створення нормального психологічного клімату в колективі. Зростаючий вплив начальника цеху на трудовий колектив вимагає від нього вміння вчасно побачити проблему, проаналізувати її і визначити першочергові завдання, чітко усвідомити своє місце в структурі управління трудовим колективом. Прихід молодого начальника цеху є важливою подією як для колективу, так і для нього самого.

Як правило, в колективі цеху виникають запитання: як зміниться атмосфера в цеху? Які відбудуться зміни в трудовій діяльності? Які відбудуться зміни в стилі й методах керівництва? Новий керівник цеху також стурбований тим, як сприйме його колектив цеху, які взаємовідносини складуться із заступниками й апаратом управління цеху і службами заводоуправління.

Вихідна інформація

Механоскладальний цех має велику номенклатуру різних виробів. У цеху чотири дільниці: механічна, верстатів із ЧПУ, слюсарна і складальна. Загальна чисельність працівників у цеху 200 чоловік.

Виробничі площі й технологічне устаткування дає змогу виконувати планові завдання. Однак у цеху за останній час збільшилася плинність кадрів на механічній дільниці, не вистачає наладників верстатів із ЧПУ, крім того, збільшилася кількість випадків порушення трудової дисципліни, порушуються терміни ремонту й налагодження устаткування. Такий стан справ позначився на результатах діяльності цеху. Так, за минулий рік цех усього один раз виконав планове завдання. За два останніх роки змінилося два начальники дільниці й три майстри. У цеху не практикуються змінно-добові завдання і звітність за кожну добу.

Рекомендації та порядок проведення ділової гри

Кожному учаснику ділової гри пропонується виконати роль начальника цеху й розв'язати кілька завдань.

Завдання 1

Вашу кандидатуру вибрали для участі в конкурсі на посаду начальника механоскладального цеху.

1.Як ви собі уявляєте ситуацію, яка склалася в цеху?

2.Сформулюйте основні проблеми цеху і причини виникнення їх.

Розробіть пропозиції щодо докорінного поліпшення діяльності цеху.

Визначте послідовність реалізації внесених пропозицій (програма-мінімум, програма-максимум).

Завдання 2

Вас обрали на посаду начальника цеху. Ваше завдання: ознайомитися з колективом цеху. Підготуйте свій виступ за таким планом:

ваш життєвий шлях, сімейний стан, чого вдалося досягти в житті, ваше минуле й сьогодення, ваше улюблене заняття;

що вас спонукало дати згоду взяти участь у виборах на посаду начальника даного цеху?

Завдання З

Ваше ставлення до апарату управління, до своїх заступників.

Якими ви уявляєте собі нові обов'язки, права й повноваження

Як збираєтеся делегувати свої права й повноваження своїм заступникам?

Завдання 4

Перед начальником цеху в перший день його трудової діяльності завжди виникає багато непростих запитань, серед яких можуть бути приблизно такі.

З чого почнете перший трудовий день на посаді начальника цеху?

Якими проблемами займетеся в першу чергу?

З ким, на вашу думку, необхідно зустрітися або поговорити?

4.Як і від кого вимагати документацію або інформацію?

Завдання 5

Визначте порядок роботи зі своїми заступниками.

Як ви уявляєте порядок взаємодії з громадськими організаціями та радою трудового колективу цеху?

Ваші взаємовідносини зі службами заводоуправління й зі своїм колективом.

Завдання 6

Розробіть перспективний план особистої роботи з розв'язання вузлових питань і регламент своєї роботи.

Підведення підсумків ділової гри

Кожний учасник гри має підготувати свої пропозиції щодо розв'язання кожного завдання: оцінити ситуацію в цеху; ясно й чітко сформулювати проблеми цеху; визначити практичні шляхи розв'язання проблем; виступити — ознайомитися з колективом цеху (завд. 2); сформувати стиль власного керівництва й роботу з апаратом управління (завд. З, 5); план першого трудового дня (завд. 4); розробити й обґрунтувати план особистої роботи (завд. 6).

В обговоренні ділової гри "Вступ на посаду начальника цеху" бере участь уся група. Доцільно відпрацювати кожне завдання шляхом дискусії та виробити загальні підходи до його розв'язання.

Підсумки ділової гри підводить її керівник. Слід звернути увагу на характерні недоліки у викладі відповідей на поставлені запитання, виділити основні думки. Зазначити, що вдалось учасникам гри розв'язати в діловій грі, а що ні; виділити основні погляди, які учасникам гри необхідно врахувати в своїй майбутній практичній роботі при підготовці до посади начальника цеху. Бажано зазначити внесок кожного учасника гри у розв'язання кожного завдання, причому важливо звернути увагу слухачів на те, що колектив цеху передусім дії нового начальника цеху буде обов'язково порівнювати з діями колишнього. Дії нового начальника цеху будуть сприйматися по-різному як рядовими працівниками, так і його найближчими помічниками. Необхідно надавати допомогу слухачам у питаннях самоаналізу діяльності й внесення необхідних коректив у стиль керівництва.

Можна запропонувати учасникам ділової гри спробувати також свої можливості, здібності в опануванні вмінням вибирати оптимальне рішення. У реальній діяльності формування таких навичок є досить непростою проблемою.