Фінансовий механізм зовнішньоекономічної діяльності

7.5. Страхові документи

Існує три основних типи страхових документів.

а) Страховий лист. Він оформлюється страховим брокером як повідомлення про те, що були початі дії по оформленню страхового поліса чи сертифіката.

б) У страховому сертифікаті вказується вартість товарів і приводяться докладні зведення про відвантаження, а також про ризики, що покриваються. Він підписується експортером і страховою компанією. Якщо страховий поліс експортної компанії забезпечує "відкрите покриття" на всю її експортну торгівлю, то потрібно тільки страховий сертифікат.

Якщо експортер одержує відкрите покриття від страхової асоціації Ллойда чи іншої страхової компанії на усю свою експортну торгівлю, він готовить страховий сертифікат на кожне окреме відвантаження на бланку, наданому (і заздалегідь підписаному) даною страховою компанією.

в) Страховий поліс. Він містить докладні зведення про ризики, що покриваються, і є свідченням договору про страхування. У полісі, що надає відкрите покриття, не повинні вказуватися докладні зведення про кожне конкретне відвантаження.

Поліс "від усіх ризиків" не забезпечує страхування від усіляких ризиків, але покриває основні з них:

а) небезпеки морської подорожі (випадкова втрата чи ушкодження, що виникли в результаті затоплення, зіткнення, дії морської води, поганої погоди чи посадки на мілину);

б) викидання вантажу за борт (утрата, викликана рішенням капітана судна викинути частину товарів за борт для полегшення судна у випадку небезпеки)

в) пожежа, включаючи ушкодження від диму;

г) крадіжка (навмисне злодійство, а не дрібні крадіжки з боку суднової команди);

д) ушкодження при завантаженні, перевантаженні або розвантаженні.

Цей поліс не покриває втрат чи ушкоджень у результаті страйків, чи повстань, цивільних безладів , а також війни чи захоплення судна (під час військових дій піратами). Страхування від цих ризиків здійснюється окремо шляхом виплати додаткового внеску.

Поліс "від усіх ризиків" забезпечує також покриття від "внесків по загальній аварії". Цей незвично звучний термін вимагає пояснення. "Аварія" у страховій справі означає часткову втрату чи ушкодження, тому "загальною аварією" іменується часткова втрата чи ушкодження основного вантажу судна, що викликане діями капітана (під час небезпеки) для порятунку всього судна. Ця втрата повинна бути потім розділена між усіма сторонами в пропорційному відношенні до їх інтересів, поза залежністю до від того, чи ушкоджені їх власні вантажі. Усі вантажні страхові поліси покривають ризик, що уявляє собою те, що застрахованому доведеться зробити внесок по втраті в загальній аварії, якщо причина цієї втрати являла собою ризик, що покривається полісом даноі застрахованої особи. Наприклад, якщо частина вантажу судна ушкоджена водою, використовуваної для гасіння вогню, і застрахована особа, чиї товари не ушкоджені, повинна внести свою частку по цій загальній аварії, даний поліс повинний покривати цю застраховану особу від платежу.